:

Szerző: Bizó Dániel

2009. február 6. 08:32

A veszteségek miatt a kínai vezetés visszaveszi a Lenovo irányítását

Beesett forgalom, veszteséges negyedév és vezetőségváltás -- tömören így foglalható össze a Lenovo negyedik negyedéve. A vállalat visszatér gyökereihez a válság gyors kezelése érdekében, és kínai vezető váltja fel William Amelio elnök-vezérigazgatót, akinek történelmi érdeme az IBM PC-részleg sikeres integrációjának és nyereségessé tételének levezénylése.

[HWSW] Beesett forgalom, veszteséges negyedév és vezetőségváltás -- tömören így foglalható össze a Lenovo negyedik negyedéve. A vállalat visszatér gyökereihez a válság gyors kezelése érdekében, és kínai vezető váltja fel William Amelio elnök-vezérigazgatót, akinek történelmi érdeme az IBM PC-részleg sikeres integrációjának és nyereségessé tételének levezénylése.

Fókusz: fogyasztók, fejlődő piacok, Kína

A Lenovo árbevétele ötödével 3,6 milliárd dollárra zuhant vissza, miközben vesztesége 97 millió dollárt tett ki, szemben az egy évvel korábbi 172 millió dolláros nyereséggel. A válság a Lenovo második legnagyobb piacát, az Egyesült Államokat sújtotta leginkább, itt 22 százalékkal estek vissza eladásai, de Kínában is 6,5 százalékkal olvadt a forgalma. A vállalat az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest 5 százalékkal kevesebb PC-t adott el egy IDC és Gartner adatok alapján nagyjából stagnáló piacon, részesedése pedig 0,3 ponttal 7,2 százalékra zsugorodott, így lemaradása növekedett a HP-hoz, Dellhez és Acerhez viszonyítva. Az IBM három évvel ezelőtti integrációja óta a Lenovo képtelen részesedése számottevő növelésére.

Az egyhelyben toporgás és a válság hatására a kínai vezetés úgy döntött, hogy gyorsabb változásokra van szükség, így Amelio megbízatásának lejártával nem újítják meg szerződését. Az igazgatótanács korábbi elnöke, Yang Yuanqing veszi át az elnök-vezérigazgatói pozíciót. A 44 éves Yang egy igazi Lenovo-veterán, huszadik éve szolgál a cég kötelékében, gyakorlatilag a kezdetektől részt vett a vállalat felépítésében.

Az IBM-től átvett PC-üzletág bár folyamatosan bővíti portfólióját, a Kínán kívül a Lenovo lényegében ma is az üzleti vevőkre, azokon belül is a közép- és nagyvállalati ügyfelekre koncentrálja tevékenységét az olyan termékeivel, mint a ThinkPad notebookok -- éppen ezt a vevőkört sújtotta első körben a pénzügyi és gazdasági válság. A Lenovo megkezdte ugyan belépését a fogyasztói szegmensbe, ezt a folyamatot azonban fel akarják gyorsítani, egyúttal jobban koncentrálni a fejlődő régiókra. Yang kezei alatt a hatalmas és gyorsan bővülő kínai piacban rejlő lehetőségek kiaknázása is újra előtérbe kerül a cég legmagasabb szintjén.

Nem lesz változás -- egyelőre

A vezetőváltás valószínűleg nem hoz alapvető stratégiai változásokat, hiszen a piac, a trendek és a vállalat kialakult struktúrája adott, véli Gottlieb István, a Lenovo Magyarország vezérigazgatója. A globális vezetés egyébként sincs napi szintű befolyással egy olyan kis ország tevékenységére, mint amilyen Magyarország is, a hatások hosszabb távon érvényesülhetnek. "Sokkal jobban foglalkoztat, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben hogyan tudunk előre lépni, és folytatni azt, amit elkezdtünk" -- fogalmazott Gottlieb, aki azt várja, hogy a hamarosan érkező végleges IDC-számok részesedésük növekedését mutatják majd.

A január elején bejelentett 11 százalékos létszámleépítéssel kapcsolatban Gottlieb elmondta, az európai szintű tárgyalások még folyamatban vannak, így egyelőre nem született döntés arról, a hazai tevékenységet milyen mértékben érintik az elbocsátások. A vezérigazgató ugyanakkor megjegyezte, mivel Magyarország a fejlődőnek besorolt kelet-európai régióhoz tartozik, ezért valószínűleg tompítva érintik majd a leépítések, vagy akár meg is úszhatja. A költségcsökkentési fókusz az olyan magas költségű és nagyra hízott szervezeteknél található, mint amilyenek Nyugat-Európában találhatóak, például Párizsban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.