Szerző: Bányai György

2009. február 5. 15:40

Több mint izgalmas a Fujifilm új kompaktja

A Fujifilm a most bejelentett FinePix F200EXR kompaktjában olyan képérzékelőt alkalmaz, mely három különböző üzemmódra is képes. A gyártó által fejlesztett Super CCD EXR érzékelő 12 megapixeles, előtérbe helyezheti a felbontást, a dinamikatartományt, illetve a fényszegény helyzetek által kívántakat.

[HWSW] A Fujifilm a most bejelentett FinePix F200EXR kompaktjában olyan képérzékelőt alkalmaz, mely három különböző üzemmódra is képes. A gyártó által fejlesztett Super CCD EXR érzékelő 12 megapixeles, előtérbe helyezheti a felbontást, a dinamikatartományt, illetve a fényszegény helyzetek által kívántakat.

A Fujifilm új kompaktjának képérzékelője akár forradalminak is nevezhető, hiszen képes három eltérő üzemmódban működni attól függően, hogy a felhasználó mit tart fontosabbnak. Abban az esetben, ha a lehető legnagyobb felbontás elérése a cél, a géppel 12 megapixeles képek fotózhatók (High Resolution Priority: HR), de ha inkább az alacsony zajszint a fontos, 6 megapixeles képméretre visszakapcsolva két képpont adataiból állíthat elő zajszegény képeket (High ISO and Low Noise Priority: SN).

Fuji FinePix F200EXR

Harmadik üzemmódban (D-Range Priority: DR) két eltérő expozíciójú 6 megapixeles kép készül egyszerre, ezeket kombinálva kapjuk a szélesebb dinamikatartományt. Ez az utóbbi üzemmód a gyártó korábbi gépeiben is elérhető volt már, azokban egy nagyobb és egy kisebb fizikai méretű fotódióda vette különböző érzékenységgel a jeleket. Bár a korábbi képérzékelők 6 megapixelesek voltak, mégis csak 3 megapixeles képeket tudtak készíteni. Az F200EXR ezt a lehetőséget úgy kínálja, hogy ha kell, a másik üzemmódban a valós képpontoknak megfelelő pixelmennyiséget maradéktalanul fel is használhatja.

Az F200EXR kapcsolható szenzorához új feldolgozóegység társul, melyet a gyártó az alapoktól újtervezett. A fémházas gépvázban olyan optikát találunk, mely 28 milliméteres széleslátószöget és ötszörös optikai közelítést kínál. A bemozdulásmentes képekért kettős rázkódásvédelem felelős, melyben szenzormozgatás elvén üzemelő változaté a főszerep.

A fényképező egyéb területeken is remekel, van benne intelligens témaválasztó, emellett szuperintelligens (a gyártó nevezi így) vakuja a makrofelvételeket sem égeti be. Akik eltérnének a témaautomatika és az automata üzemmód által felkínált lehetőségektől, akár maguk is állítgathatják a zárat és a blendét. A fényképező a mozikat mindössze 640x480 képpontos felbontásban rögzítheti, természetesen a minimálisan elvárható 30 képkockás frissítéssel. A 175 grammos, 98x59x23 milliméteres, xD- és SD/SDHC kártyákkal egyaránt szóbaálló F200EXR már ebben a hónapban megérkezhet, 400 dolláros ajánlott fogyasztói áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról