Szerző: Bizó Dániel

2009. február 11. 12:47

A részvényesek nem szavazták meg az AMD kettéválását

Eredménytelenül zárult az AMD tegnap tartott részvényesi közgyűlése, a vállalat ugyanis nem tudott elegendő szavazatra szert tenni ahhoz, hogy elindítsa a chipgyártás kiszervezését. A váratlan fejlemény ugyanakkor nem fordulat, állítja a chipgyártó, egyes elemzők azonban aggódva figyelik, miként fulladhatott kudarcba egy látszólag puszta formalitásnak indult procedúra. Mint korábban a HWSW is beszámolt róla, tavaly októberben az AMD közölte, leválasztja magáról a félvezetőgyártást, és fabless chiptervező cégként működik tovább.

[HWSW] Eredménytelenül zárult az AMD tegnap tartott részvényesi közgyűlése, a vállalat ugyanis nem tudott elegendő szavazatra szert tenni ahhoz, hogy elindítsa a chipgyártás kiszervezését. A váratlan fejlemény ugyanakkor nem fordulat, állítja a chipgyártó, egyes elemzők azonban aggódva figyelik, miként fulladhatott kudarcba egy látszólag puszta formalitásnak indult procedúra. Mint korábban a HWSW is beszámolt róla, tavaly októberben az AMD közölte, leválasztja magáról a félvezetőgyártást, és fabless chiptervező cégként működik tovább.

Később döntenek

Az AMD tegnap megtartott részvényesi közgyűlése határozatképtelennek bizonyult, mivel a részvényesek mindössze 42 százaléka adta le szavazatát a vállalat átalakulásával kapcsolatban. A cég szerint mindössze arról van szó, hogy túlságosan feszített tempóban hívták össze a közgyűlést, és sok részvényesnek több időre lett volna szüksége, hogy leadhassa szavazatát. A szavazás kimenetelével kapcsolatban nem lehetnek aggályok, vélik a cégnél, ugyanis az eddig beérkezett voksok 97 százaléka támogatja az átszervezést. A következő közgyűlést február 18-ára tűzték ki.

Egyes elemzők ugyanakkor aggályukat fejezték ki a történtekkel kapcsolatban, és a tőzsde is idegesen reagált. A cég papírjai több mint 10 százalékot estek a hír hallatán, és bár némileg visszaerősödtek a napközbeni kereskedésben, az általános tőzsdei eladási hullámban zárásig ismét meggyengültek. Pénzügyi megfigyelők figyelmeztető jelként értékelik a közgyűlés eredménytelenségét, és növekedett kockázatot éreznek. Felmerül a kézenfekvő kérdés, hogyan nem sikerült az AMD-nek a szavazatok felét begyűjtenie, mikor a cég papírjainak 40 százaléka lényegében négy nagybefektető kezében van, de a kényelmes többséghez is legfeljebb egy tucat részvényest kellett volna csak megnyerni.

Mint arról a HWSW is beszámolt, az AMD a tavalyi év folyamán dolgozta ki, és októberben jelentette stratégiai átalakulását, melynek értelmében megválik a félvezetőgyártástól, és a jövőben kizárólag a chiptervezésre koncentrál. A lépés az AMD processzorainak versenyképessége szempontjából hátrányos, meglazul ugyanis a chiptervező és félvezetőgyártó csapatok szoros együttműködése, egyúttal azonban kényszerű is, lényegében a cég túlélése a tét. Egyes iparági megfigyelők szerint az AMD vezetősége ezt nem tudta megfelelően megértetni a részvényesekkel, esetleg az átalakulás pénzügyi részleteinek mérlege nem egyértelmű néhány befektető számára.

Kell a pénz

Az ATI Technologies túlárazott felvásárlásával kiköltekezett és eladósodott, és az Intel nyomásának hatására 2006 vége óta folyamatosan súlyos veszteségeseket elszenvedő AMD képtelen tovább finanszírozni drezdai félvezetőgyárainak versenyképesen tartását. Egy félvezetőüzem évente több százmillió dollár befektetést követel meg, és a finanszírozási igény az idő elteltével csak növekszik, ahogyan az egyre fejlettebb gyártástechnológiák költségvonzata is emelkedik.

[+] Arab tőke segítségével szervezi ki gyártását az AMD

A gyártás leválasztásával az AMD megszabadul az üzemek jelentette pénzügyi tehertől, beleértve 1,2 milliárd dollárnyi tartozástól is, azt ugyanis a Foundry vegyesvállalat veszi át, melynek többségi tulajdonosa az Abu Dhabi-i Advanced Technology Investment Company (ATIC) lesz, mely 5 év alatt legalább 3,6 milliárd dollárt injektál a vállalkozásba. Ezen túlmenően az ATIC és a szintén Abu Dhabi-i Mubadala összesen mintegy 800 millió dollár friss tőkét visz az AMD-hez a többségi tulajdon ellenértékeként ellenértékeként -- az AMD részesedése 34 százalék lesz.

A készpénzre az AMD-nek a működése stabilitásához szüksége is volna, ugyanis a jelenlegi körülmények közepette negyedévente több százmillió dollárral csökkenhet készpénzállománya, mely a decemberrel lezárt negyedévben 1,1 milliárd dollárra rúgott. Amennyiben a részvényesek jóváhagyják az átszervezést, úgy akár 48 órán belül megérkezhet a pénz a céghez.

Új szereplő a piacon

A Foundry jövőjével kapcsolatban azonban rengeteg a kérdőjel, ami a részvényesek távolmaradására is magyarázat lehet. Az újonnan induló cég egy rendkívül volatilis iparágban, a szerződéses félvezetőgyártásban kezdőként, magas költségbázissal, kiépített ügyfélkör és szolgáltatási tapasztalatok nélkül jelenne meg, és erősen kétséges, hogy a -- jelenlegi körülmények között kapacitásának csak töredékét hasznosító -- TSMC, UMC, Chartered és többi bizonyított szereplő mellett hol talál helyet a piacon.

Figyelmeztető, hogy az azonos félvezetőtechnológiai platformon lévő, és kutatás-fejlesztésben élenjáró IBM Microelecetronics sem tudta kinőni magát, és veszteségesen üzemel. Ez pedig azzal fenyeget, hogy az AMD 34 százalékos részesedésének értéke könnyen lenullázódhat, amennyiben a Foundry nem válik sikeressé, és az arabok idővel elzárják a pénzcsapot. Nem szerencsés ómen, hogy Európa egyetlen memóriagyártója január végén, a világ legnagyobb NOR flash-gyártója, az AMD-ből kivált Spansion japán egysége pedig tegnap jelentett csődöt. Az AMD-nek létfontosságú, hogy megszabaduljon Drezdától, erről azonban még láthatóan a részvényeseket is meg kell győznie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról