Szerző: Bányai György

2009. február 2. 13:29

Mozivásznak képarányát idézi a Philips 21:9-es tévéje

A Philips újraértelmezi a szélesvásznú kijelzőt, új tévéje mellett minden eddigi készülék keskenynek hat. A 21:9-es, 56 hüvelykes megjelenítő képaránya eddig a legközelebb áll a mozifilmekéhez, ami 2,39:1. Már csak a bőséges tartalom kell hozzá.

[HWSW] A Philips újraértelmezi a szélesvásznú kijelzőt, új tévéje mellett minden eddigi készülék keskenynek hat. A 21:9-es, 56 hüvelykes megjelenítő képaránya eddig a legközelebb áll a mozifilmekéhez, ami 2,39:1. Már csak a bőséges tartalom kell hozzá.

A Philips bejelentette Cinema 21:9 megjelenítőjét, mely 56 hüvelykes képátlóval rendelkezik. A tévébe épített, egyedülálló képaránnyal büszkélkedő panel 2560x1080 képpontot különít el, melyeket a gyártó Ambilight fényei terjesztenek ki a káván kívülre. Az LCD technológiával készülő tévén tetemes mennyiségű HDMI-port található, akár öt műsorforrás is csatlakozhat hozzá egyidőben. A készüléket Ethernet-porttal és Wi-Fi-vezérlővel is felszerelték, és kompatibilissé tették a DLNA (Digital Living Network Alliance) szabvánnyal is.

Bár a gyártó többször is említette, hogy a Cinema 21:9 igen fejlett képfeldolgozó áramkörrel rendelkezik, mely arra is alkalmas, hogy a jelenlegi megoldásoknál jobb minőségben töltse ki csíkmentesen a széles képterületet, mélyebb technikai részletekbe nem bocsátkozott. Annyit azonban tudhatunk, hogy a kitöltés során a kép középső részét az elektronika kevésbé nyújtja majd meg. Kíváncsiak vagyunk, hogy egy 4:3 képarányú tévéműsor miképp éri majd el az igen távoli széleket. A Philips márciusra ígéri a pontosabb technikai adatokat.

A Cinema 21:9 -- igaz, szűkös kínálatból -- már ma is szemezgethet a rá szabott tartalmak közül, egyes Blu-ray filmek eredeti képarányban is megnézhetők. Az extra szélesvásznú megjelenítő tavasz közepén válik majd Európában elérhetővé, vásárlóinak azonban mélyen a zsebbe kell nyúlni, az ára ugyanis 3400 euró körül várható. A Philips szóvivője elmondta, hogy a tengerentúlon nem jelennek meg a termékkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról