Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 28. 11:32

Mostantól offline is használható a Gmail

A Gmail és a többi webmail szolgáltatás legnagyobb előnyének többen azt tartják, hogy bárhonnan, bármilyen internetre kötött, böngészőt futtató eszközzel elérhető. A Google-t régóta kritizálják amiatt, hogy nincs lehetőség az offline elérésre, csak levelezőkliens közbeiktatásával. A Gmail Labs legújabb funkciója most orvosolja ezt a problémát: A Google Gears segítségével a jövőben mindenki a gépére szinkronizálhatja a leveleit és a böngészőn belül a megszokott módon érheti el azokat internetkapcsolat nélkül is.

[HWSW] A Gmail és a többi webmail szolgáltatás legnagyobb előnyének többen azt tartják, hogy bárhonnan, bármilyen internetre kötött, böngészőt futtató eszközzel elérhető. A Google-t régóta kritizálják amiatt, hogy nincs lehetőség az offline elérésre, csak levelezőkliens közbeiktatásával. A Gmail Labs legújabb funkciója most orvosolja ezt a problémát: A Google Gears segítségével a jövőben mindenki a gépére szinkronizálhatja a leveleit és a böngészőn belül a megszokott módon érheti el azokat internetkapcsolat nélkül is.

Ugyan az internetelérés a 3G/HSDPA telefonok és az egyre szaporodó WiFi hot-spotok idejében már egyre kevésbé jelent problémát az internetkapcsolat kiépítése, ugyanakkor számos olyan szituáció előfordulhat, amikor nem áll rendelkezésre a hálózat. Ilyenkor is jól jönne a levelek közül előbányászni egy telefonszámot, egy nevet, vagy egy hosszú levelet megírni a repülőgépen. A Gmail Labs "Offline" funkciója erre kínál megoldást.

A Gmail hivatalos blogon közzétett bejegyzése szerint mindössze annyit kell tennie a felhasználóknak, hogy telepítik számítógépükre a Google Gears beépülőmodult, ami automatikusan befészkeli magát a böngészőprogramokba, legyen az Internet Explorer, Firefox, Safari vagy Chrome (A Chrome-ban gyárilag telepítve van a Gears). Ezután a Gmail beállításoknál a "Labs" fülön ki kell keresni az "Offline" funkciót és engedélyezni a funkció használatát.

A Gears a továbbiakban automatikusan letölti a leveleket egy helyi gyorsítótárba amennyiben van élő kapcsolat. Az offline tárhely folyamatosan szinkronizál a Gmail szerverekkel, majd amint eltűnik a kapcsolat, a Gears automatikusan átvált offline módba és a gépen tárolt adatokkal kezd dolgozni. A felhasználó számára gyakorlatilag fel sem tűnik a váltás, maximum azt veszi észre, hogy nem kap újabb leveleket.

Az új funkcióval offline módban is lehet levelet írni, keresést indítani, címkézni. A következő alkalommal, amikor online-ra vált a böngésző, a megírt leveleket azonnal elküldi a rendszer, a változtatásokat pedig átvezeti a szerverre. Egy lassabb kapcsolat esetén is érdemes lehet az offline módot választani keresésre, szerkesztésre és csak a küldést intézni a korlátozott kapcsolaton keresztül.

Andy Palay, a bejegyzést közzétevő Gmail mérnök viszont felhívja a figyelmet arra, hogy az Offline funkció egyelőre bétaüzemben működik, ezért gyakoriak lehetnek a hibák, összeomlások. Ugyan a kísérleti verziót már hónapok óta használják a fejlesztők, de a Labs égisze alatt bemutatott funkciók célja mindig a nagyközönség tapasztalatainak összegyűjtése volt, a kísérletező kedvű felhasználóknak ugyanakkor tudni kell számolni a zavarokkal, bugokkal is. Azon sem kell meglepődni, ha valaki nem találja a kiválasztható funkciók között az Offline-t, az ugyanis a korábban bevezetett Gmail-funkciókhoz hasonlóan szakaszosan kerül bevezetésre a felhasználók között néhány nap alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról