Szerző: Bányai György

2009. január 27. 13:57

Panasonic kompakt újdonságok szivárogtak ki a hivatalos bejelentés előtt

A Panasonic a közelmúltban bejelentett modelljei mellé tavaszig további három kompaktot szándékozik csatasorba állítani, melyek hivatalos bejelentése a következő hetekben történhet meg.

[HWSW] A Panasonic a közelmúltban bejelentett modelljei mellé tavaszig további három kompaktot szándékozik csatasorba állítani, melyek hivatalos bejelentése a következő hetekben történhet meg.

A fényképezőgépek hivatalos bemutatása még nem történt meg, képek és főbb technikai adatok ugyanakkor már kiszivárogtak róluk. Mindhárom kompakt rázkódásvédett -- melyek egyike rejtett optikával rendelkezik -- 12 megapixeles képérzékelővel néz a külvilágra. A három fényképezőgép közül kettő teljesen hagyományos építési mód szerint, a harmadik pedig gépházon belül dolgozó lencsékkel készül, azonban mindhárom modellben közös az, hogy ezeket az optikákat a Leica szállítja hozzájuk.

A Panasonic DMC-FX550 a hazánkban jelenleg 80 ezer forintos prémiumkategóriás áron megvásárolható, tavaly februárban bemutatott FX500-ast váltja, melynek 10 megapixeles képérzékelője 12 megapixelesre hízott. Az előd legfőbb vonzereje nem csorbul az új modellben sem, az extraszéles 25 milliméteres látószög a közelgő újdonságban is elérhető lesz. Az optika mindemellett ötszörös közelítést kínál.

A fémházas kompakt 3 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzőt tartalmaz, az áramellátásról 350 képnyi kapacitással lítiumion akkumulátor gondoskodik. Nem meglepő, hogy az FX-550 720p felbontású videók felvételére is alkalmas lesz, továbbá kínálni fogja a zár- és blende előválasztás üzemmódokat és a teljes kézi beállíthatóságot is.

A trió következő tagja a DMC-FX40, mely a DMC-FX550 alacsonyabb árú alternatívájaként is felfogható, ha az extraszéles, 25 milliméteres kezdőlátószöget tartjuk a legfontosabb lehetőségnek. Az FX40 a jelenleg 55 ezer forintért megvásárolható FX35 és a 63 ezer forintos FX37 követője. Ahogyan az FX550, úgy ez a kompakt is ötszörös zoomátfogást, 12 megapixeles képfelbontást, valamint HD-videofelvételi lehetőséget kínál, azonban a kézi beállíthatóság nem lesz megtalálható a szolgáltatásai között.

A Panasonic a közelgő DMC-FT1 gépével tanújelét adta, hogy nem hagyja érintetlenül azt a piaci szeletet, ahol az Olympus szép sikereket ér el rázkódásra, leejtésre érzéketlen, vízálló kompaktjaival. A 28-128 milliméteres látószög-tartományban dolgozó rejtett optikával szerelt FT1 éppúgy, mint az Olympus közelmúltban bejelentett Tough modellsorának két újdonsága, akár másfél méteres magasságról megindított szabadesést is képes károsodás nélkül elviselni, emellett 3 méteres mélységben is készíthet 12 megapixel felbontású víz alatti felvételeket. A fényképezőgép váza a gyártó Toughbook edzett noteszgépeinek stílusvilágát viszi tovább, mely ahol lehet, kerüli a kerekített vonalakat.

Az új kompaktgépek árait jelenleg csak saccolni lehet, az FX40 és az FX550 esetében az elődök ára lehet mérvadó, az FX1 esetében pedig tágabb keretek között kell találgatnunk, ahol az Olympus hasonló gépei számíthatnak referenciapontként. A konkrét árakkal és a bevezetés időpontjával meg kell várnunk a hivatalos bejelentést, melyet a gyártó még tavasz előtt megejthet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról