Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 27. 13:32

Cloud computing trendek 2009-ben

[InformationWeek/HWSW] 2008 a cloud computing megérkezésének éve volt, a folyamat pedig idén továbbgyűrűzik, de még messze nem tetőzik. Az Amazon, EMC/VMWare, IBM, Google, Microsoft és még tucatnyi egyéb szereplő mind ott tolong a rajtvonalnál, de ennek ellenére a forradalom nem fog gyorsan lezajlani. Mi várható a felhőben idén?

[InformationWeek/HWSW] 2008 a cloud computing megérkezésének éve volt, a folyamat pedig idén továbbgyűrűzik, de még messze nem tetőzik. Az Amazon, EMC/VMWare, IBM, Google, Microsoft és még tucatnyi egyéb szereplő mind ott tolong a rajtvonalnál, de ennek ellenére a forradalom nem fog gyorsan lezajlani. Mi várható a "felhőben" idén?

Az InformationWeek összegyűjtötte a véleménye szerint legfontosabb eseményeket és folyamatokat, melyek meghatározzák a 2009-es évet a cloud computing területén. A gazdasági válság érdekes hatással lehet erre a piacra, hiszen a nagyon innovatív dolgokat kicsit ijesztő egy ennyire éles helyzetben kipróbálni, viszont az IT-szektor szereplői közül mégis sokan dönthetnek úgy, hogy cloudszolgáltatásokra váltanak "többet kevesebbért" jelszóval. A szakértők egy része szerint a felhősdi tovatűnik, míg mások ezt vizionálják az informatika cégéreként a következő időszakra.

Mi az a Cloud Computing?
A cloud, azaz felhő, az internet metaforája, arra utalva ahogyan ábrázolni szokás a világhálót diagramokon, illetve kifejezve azt a komplexitást, amivel a modern hálózatok rendelkeznek. A cloud computing pedig az internetes felületen alapuló technológiai megoldások, melyek lényege a valós-időben skálázhatóság, a szoftverek "szolgáltatásként" való megjelenítése, illetve a gyakorlatban eddig csak desktop verzióban elképzelhető alkalmazások átköltöztetése a böngészőablakba.

A "Software as a Service" (SaaS), a web 2.0 és egyéb jelenleg jól csengő technológia trendek befogadásából és a meglévő rendszerekbe illesztéséből összeálló egésznek a célja, hogy különösebb erőforrások és befektetések nélkül folyamatosan ki lehessen elégíteni a felhasználók igényeit. Cél, hogy eközben a lehető legkevesebb helyen kelljen belenyúlni a helyi, meglévő rendszerekbe, illetve, hogy a felhasználók ne szoruljanak oktatásra.

A legismertebb példa a cloud computingra talán a Google Apps, ahol a levelek, fotóalbumok és egyéb információk, tartalmak a központi szervereken tárolódnak, böngészön keresztül érhetőek el, de a funkcionalitás inkább egy asztali szoftverére emlékeztet.

Növekedés

Az InformationWeek becslése szerint a cloud computing piac 20 százalékot fog növekedni, ami jelen időszakban pedig, amikor a vállalati szoftver, hardver piacok összeesőben vannak, kiemelkedő eredménynek számítana. A meglepetésszámokat pedig az hozhatja, hogy az IT-szektoron belül sokan keresnek majd az új bevezetendő alkalmazásokra olyan megoldást, amely nem beruházásigényes, és a meglévő infrastruktúrával is jól működik, nem szükséges új szerverek és szoftverek beszerzésével terhelni a büdzsét.

A Google a réspiacok királya

A Google App Engine egy érdekes alternatíva a fejlesztők számára, hogy új módon építsenek és telepítsenek webes alkalmazásokat, de feltételezhetően mégis a startupok, webkettes cégek és egyéb KKV-k szintjén arat csak sikert. A tipikus Google App Engine felhasználók az olyan trendi webkettes terméket gyártó és fejlesztő vállalkozások, mint a BuddyPoke, ami 3D-s avatárokban utazik vagy a webchatet és egyéb közösségi szolgáltatásokat fejlesztő Pixverse.

A Google Apps/Docs (szoftver, mint szolgáltatás) és a Google App Engine (platform, mint szolgáltatás) egyre népszerűbbé válik, ez látszott 2008-ban is, de a nagy cégek kevésbé valószínű, hogy robbantanak, s a későbbiekben is inkább az egyedi igényeket szolgálják majd ki.

Az üzemzavarok, kiesések gyakoribbak lesznek, de kevésbé sokkolóak

Ahogyan egyre több cég jelenik meg a cloudszolgáltatások piacán, két folyamat zajlik le majd párhuzamosan. Először is a felhasználók számának illetve a felhasználás intenzitásának várható növekedése egyre több leállást okoz majd, másrészt viszont a felhasználók és az üzemeltetők az első hibák elhárítása után jóval felkészültebbek lesznek. Az IT-szakemberek mentési terveket készítenek majd, felkészülnek a vészhelyzetekre, hogy az ő szolgáltatásuk ne omoljon össze attól, hogy egy másikkal ez megtörtént, a felhasználók pedig rendelkeznek majd alternatívával a kiesések idejére.


A felhőbe minden belefér

A nagy cégek befogadják a cloudot

A cloud computing mindmáig a kis cégek körében volt népszerű, de a globális vállalatok és az egyéb nagy szervezetek félreteszik majd a gátlásaikat és belevágnak a cloudszolgáltatások használatába, hiszen mostmár megtehetik, megéri nekik. A vállalati szintű menedzsment eszközök, az adatintegrációs technológiák elérhetővé váltak, és válnak majd egyre gyorsabban az év folyamán. Az előfizetéses árazás ráadásul sokkal szimpatikusabb a cégek számára, mert jobban testreszabható, pontosan annyit kell rászánni egy feladatra, amekkora igény van a cégen belül, nem kell felesleges kapacitásokat telepíteni.

A Microsoftnál még nem dördül el a startpisztoly

2008 az az év volt, amikor a Microsoft lehúzta a leplet cloud computing stratégiájáról, 2009 pedig elméletileg az az év lesz, amikor el is kezdi szállítani is a megoldásokat. A szakértők szerint viszont idén még nem kell sok mindenre számítani. A Windows Azure cloud opreációs rendszer és a hozzá kapcsolódó Windows Azure platform szolgáltatások jelenleg még fejlesztési stádiumban vannak, a Microsoft pedig még bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mikor is lesz indulás. Elképzelhető ugyan , hogy idén év végére néhány úttörő szolgáltatás elindul, de az igazi áttörés, igazi bevezetés inkább 2010-ben valószínű.


Nem kell ez otthonra

Megszaporodnak a cloud startupok

A Szilícium-völgyben nehéz idők járnak, több induló vállalkozás veszítette el lába alól a talajt. A hanyatlás a "régimódi" megoldásokban gondolkodó cégekre volt jellemző, míg a cloudhívőket elkerülte a válság, velük kapcsolatban inkább nőtt a bizalom. Múlt év őszén több tíz olyan vállalkozás indult útnak, melyek mindegyikében benne van a siker ígérete, ez a szám idén tovább nőhet. Noha a siker nem garantált mindenki számára, de a legbiztosabb esélyek itt vannak.

Az IT-megoldásszállítók hibrid, közösségi-privát cloudokat hoznak majd létre, virtualizációs API-kat felhasználva (pl.: Elastra Cloud Server) a saját adatközpontjaikban. Ezek teljesen összefésülve működnek majd a külső publikus cloud rendszerekkel, a felhasználó nem fogja a különbséget észlelni, hogy az adott folyamat a belső hálózaton, a saját rendszerén vagy az igazi internetfelhőben zajlik-e.

Nem lesz kiemelt téma az adatbiztonság

Az IT szakemberek általánosságban egyre elégedettebbek azzal az adatbiztonsági szinttel, amit a cloudszolgáltatások képesek nyújtani. Sőt, egyre többen hajlanak arra az álláspontra, hogy ezek a rendszerek sokkal biztonságosabbak, mint a legtöbb belső vállalati megoldás, révén a "kirakatban" lévő clouddal kapcsolatban eleve mindenki szkeptikus volt, és a fejlesztők számára elsődleges szempont volt ennek a kérdésnek a tisztázása, a probléma kezelése a kezdetektől fogva. A szakértők elégedettsége bizalmat szül, így a biztonság kérdése sem állhatja útját a cloud computing terjedésének.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról