Szerző: Koi Tamás

2009. január 23. 12:17

Fejlettebb áramkörök nyomtathatók hajlékony felületre egy új félvezető tintával

Áttörést hozhat a hajlékony kijelzők, valamint az árumegjelölésére használt szenzorchipek előállításában egy új összetételű félvezető tinta -- derül ki a Nature legfrissebb számából. Az új anyag különlegessége, hogy ez az első olyan oldható félvezető, mely negatív elektromos töltést hordoz. Az új technológiával a jelenlegieknél fejlettebb áramkörök állíthatók elő, elméletileg akár közönséges papír alapokra is.

[HWSW] Áttörést hozhat a hajlékony kijelzők, valamint az árumegjelölésére használt szenzorchipek előállításában egy új összetételű félvezető tinta -- derül ki a Nature legfrissebb számából. Az új anyag különlegessége, hogy ez az első olyan oldható félvezető, mely negatív elektromos töltést hordoz. Az új technológiával a jelenlegieknél fejlettebb áramkörök állíthatók elő, elméletileg akár közönséges papír alapokra is.

Elsőként sikerült olyan oldható félvezetőt előállítania az amerikai Polyerának és a BASF SE egyik részlegének, mely N-típusú, azaz negatív elektromos töltést hordoz. Az új anyag előállítása során lényegében egy teljesen új molekulát kellett előállítania a két cégnek -- nyilatkozta Antonio Facchetti, a Polyera műszaki vezérigazgatója, aki az új gyógyszerek kikísérletezéséhez hasonlította a speciális félvezető létrehozásának folyamatát.

A kísérletek során végül egy olyan elektronhiányos molekulát alkottak a mérnökök, mely jól szállítja a negatív töltést, emellett könnyen oldható, így tintaként használható speciális, tintasugaras elven működő nyomtatókban. Ezzel a tintával lényegében bármilyen hajlékony anyagra -- vékony filmrétegekre, vagy akár papírra -- nyomtatható áramkör, de az ActivInk-nek keresztelt tintának később, a technológia előrehaladtával éppúgy hasznát vehetik a hajlékony kijelzők gyártásánál is.

Az ActivInk kezdetben elsősorban az áru megjelölésére, nyomonkövetésére használt rádiófrekvenciás azonosítóchipek (RFID) előállítása során jöhet majd jól: "Ezzel végre igazán jól használható, nagyobb teljesítményű RFID-chipeket lehetne előállítani" -- mondta Philippe Inagaki, a vállalat vezérigazgatója. "Egyelőre még gyerekcipőben jár ez az ipar, az első termékek most kezdenek csak megjelenni a piacon" -- tette hozzá a cégvezető, aki egyben reményét fejezte ki, hogy az ActivInkben több gyártó is fantáziát lát majd.

A Polyera és a BASF SE speciális tintája előtt több cég is próbálkozott különböző anyagokban oldható, hajlékony felületre felhordható félvezetők előállításával -- egyelőre mérsékelt sikerrel. A Xerox szakemberei 2004-ben például olyan félvezető tintával álltak elő, mely P-típusú vezető, azaz pozitív elektromos töltést hordoz. A mostani felfedezés jelentőségét leginkább az adja, hogy a két vezetőtípus egyfajta kombinációjával lényegesen gyorsabb, energiahatékonyabb, megbízhatóbb, nem utolsósorban pedig olcsóbb áramkörök állíthatók elő hajlékony felületeken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról