Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 22. 16:33

eInk-alapú könyvolvasón is működik a Fennec

A beágyazható Linux fejlesztésén dolgozó Jaya Kumar sikeresen tesztelte a Mozilla mobilböngészőjét a Fennec-et egy E-Ink olvasón. A tesztekről készült videókat a YouTube-on publikálta, így bárki megtekintheti hogy működik a nyílt forráskódú böngésző egy alacsony energiafelhasználású monokróm elektronikus-papír kijelzőn (EPD).

[HWSW] A beágyazható Linux fejlesztésén dolgozó Jaya Kumar sikeresen tesztelte a Mozilla mobilböngészőjét a Fennec-et egy E-Ink olvasón. A tesztekről készült videókat a YouTube-on publikálta, így bárki megtekintheti hogy működik a nyílt forráskódú böngésző egy alacsony energiafelhasználású monokróm elektronikus-papír kijelzőn (EPD).

A tesztben Kumar egy Broadsheet AM300-at használt, amiben egy interaktív EPD, egy XScale processzor, memóriakártya-olvasó, Bluetooth- és USB-adapter, illetve egy Linux-alapú "Gumstix" mobil platform (SBC) kombinációja van jelen. A böngésző működéséhez a fejlesztőnek elsőként a Broadsheet-drivert kellett feltörnie, majd ezután következhettek az éles bevetések a Fennec-kel.

A próbák alapjában véve sikeresek voltak, ugyanis a kezelőfelület könnyedén használható volt, a weboldalak betöltése sem okozott problémát, sőt, meglepően jól működött a szoftver. Igaz, több oldalon is falakba ütközött a próba, hiszen egyelőre nincs működő virtuális billentyűzet, ami az egyik leküzdhető, de jelenleg komoly akadály, másrészt a Fennec memóriaigénye túl sok a Gumstix gépnek, ami általában 64-128 megabájttal érkezik, s ebből nem kizárólag a böngészőt illene kiszolgálnia.

A teljesítményproblémák ellenére a következő feladat mégis a virtuális billentyűzet integrálása, itt a Hildon megoldását fogja Kumar beépíteni a böngészőbe, ami a Nokia Internet Tablet készülékek Maemo platformjáról lehet ismerős. A videókon is jól látszik, hogy egyelőre a navigálás egyszerűen linkek követésével működik a tesztben, viszont a billentyűzet beépítésével egy szinte teljes értékű böngészőt kapunk majd egy olyan eszközre, amit eredetileg statikus szövegek megjelenítésére terveztek.

A Fennec projekt munkálatai egyébként a vártnál gyorsabban zajlanak, és egyre több ilyen erőforráshiányos készülék számára szolgál megoldással a webelérésre. Az első Fennec alfaváltozat már fel lett készítve az érintőkijelzők támogatására, egy ujjal könnyedén vezérelhető volt, ezen túl URL autokitöltés funkciót és a böngészőfüleket is használt. A második alfa, melyet múlt hónapban adtak ki, már számos teljesítményoptimalizációt is tartalmazott. Mostanra pedig már a külső fejlesztők kezei között van, akik különböző plugineket készítenek hozzá, plusz funkciókkal gazdagítva azt.

A Fennec fejlesztőinek szent célja, hogy a böngészőjük minél több platformon váljon elérhetővé. Az elsődleges cél a Nokia N810 Internet Tabletjére való portolás, de készül egy Windows Mobile-on futó verzió is, illetve keményen dolgoznak a Symbian-portoláson is, aminek érkezése áprilisra várható. A Fennec-roadmap szerint a mobil böngésző első hivatalos kiadása jövő hónapban érkezik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról