Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 22. 10:52

Gyárakat zár be az Intel

A gazdasági helyzethez és a megcsappanó kereslethez idomulva az Intel több üzemében felfüggeszti a termelést. A vállalatkét tokozóüzem mellett olyan félvezetőgyárakat állít le, ahol régebbi generációs gyártástechnológiát használtak. A lépés 5-6 ezer dolgozó állásába kerülhet.

[HWSW] A gazdasági helyzethez és a megcsappanó kereslethez idomulva az Intel több üzemében felfüggeszti a termelést. A vállalatkét tokozóüzem mellett olyan félvezetőgyárakat állít le, ahol régebbi generációs gyártástechnológiát használtak. A lépés 5-6 ezer dolgozó állásába kerülhet.

Az Intel bezár két, lapkák tesztelésével és tokozásával foglalkozó üzemet a malajziai Penangban, illetve egyet a fülöp-szigeteik Cavite-ban, emellett megszünteti a chipgyártást az oregoni Fab 20, valamint a kaliforniai D2 üzemekben. A két chipgyárban ma már nem kompetitív félvezetőgyártási eljárással, 200 milliméteres waferek használatával készültek alkatrészek, elsősorban alaplapi chipkészletek illetve más lapkák. A világ legnagyobb félvezetőgyártója a bezárások után is 13 működő chipgyárral és 4 tesztelő- és tokozóüzemmel rendelkezik majd.

A gyárbezásárok összesen 5-6 ezer munkahelyet érintenek. Az Intel közölte, nem minden érintettet tesznek utcára, többeket más területekre vagy más gyárakba vezényelnek át. Hogy pontosan hány munkahely szűnik meg, a vállalat nem közölte. Az Intel világszerte mintegy 80 ezer alkalmazottat foglalkoztat, így a leépítés a létszám 5-6 százalékát érinti. Közleményében a vállalat kiemelte, hogy a gyárbezárások nem érintik a 45 nanométeres csíkszélességű technológia felfuttatását, illetve a 32 nanométeres eljárás bevezetését -- utóbbi az év végén esedékes.

Az Intel a múlt héten gyászos negyedéves eredményekről adott számot, forgalma és nyeresége is drámai mértékben visszaesett a negyedik negyedévben. A cég azonban a nehézségek ellenére nem fogja vissza kutatás-fejlesztési büdzséjét, és idén is mintegy 5,4 milliárd dollárt fordít új architektúrák és félvezetőgyártási technológiák kifejlesztésére. Sőt, a cég tőkeberuházásai is nagyjából megegyeznek a tavalyival, a 32 nanométeres csíkszélességű gyártási eljárást pedig a lehető leggyorsabban kívánja bevezetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról