Szerző: Bizó Dániel

2009. január 22. 08:09

Máris csökkenteni kényszerült Phenom II árait az AMD

Alig két hete kerültek piacra az AMD Phenom II processzorai, a vállalat máris csökkenti az árakat. A lépésre az Intel múlt heti Core 2 Quad árcsökkentései kényszerítik.

[HWSW] Alig két hete kerültek piacra az AMD Phenom II processzorai, a vállalat máris csökkenti az árakat. A lépésre az Intel múlt heti Core 2 Quad árcsökkentései kényszerítik.

Az AMD a január eleji CES alkalmával jelentette be 45 nanométeres asztali chipjeinek hozzáférhetőségét. A Phenom II néven piacra kerülő processzorok két modell formájában jelentek meg, 3 és 2,8 gigahertzes órajeleken, 6 megabájt harmadszintű gyorsítótárral. Előbbi, a 940-es jelölésű valamivel a 2,66 gigahertzes Intel Core 2 Quad Q9400 (2x3 MB L2 cache) fölé került árazásban, utóbbi, a Phenom II 920 pedig lényegében a 2,5 gigahertzes Q8300-zal (2x2 MB L2) kapott hasonló árcédulát.

Az Intel az elmúlt vasárnap jelentősen csökkentette Core 2 Quad processzorainak árát, szokás szerint egy lépcsőfokkal lejjebb tolva a termékvonalat az árstruktúrában -- máshogyan fogalmazva egy adott modell tipikusan az eggyel alacsonyabb teljesítményfokozatú árának magasságába került. Ennek megfelelően a Q9400 a Q8300 korábbi ára alá került, ami 20 százalékos csökkenést jelent, és nagyjából ugyanennyivel csökkent a Q8300-as ára is, mely a még 65 nanométeres eljárással készült Q6600 árát vette fel. Az AMD nyilvánvalóan ezt a mozgást követi, a Phenom II 940 és 920 a Q9400 és Q8300 után eredt, 18 és 17 százalékos csökkentést kapva. Az AMD egyúttal a 3,1 gigahertzes Phenom II 950 bevezetésére is készül.

Árcsökkentő lépését az Intel nem a külső kereslet gyengélkedésével, vagy az AMD jelentette versennyel, hanem a megszokott termék-életciklussal indokolta. A világ legnagyobb processzorgyártójának forgalma ötödével esett vissza a negyedik negyedévben, üzemi nyeresége felére esett vissza, és aggasztó kilátásokat tett közzé az idei első negyedévre. Az AMD csütörtökön teszi közzé számait, és várhatóan igen súlyos veszteségről jelent majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról