Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 20. 14:35

Jobban együttműködik az SAP szoftvereivel a Lotus Notes

Az SAP vállalatirányítási rendszereivel integrálta a Notes-t az IBM: a Lotusphere rendezvényen bemutatkozott a két cég által közösen fejlesztett Alloy nevű szoftver, ami márciusban jelenik meg. A Blackberryk gyártójával is szorosabban együttműködik az IBM.

[HWSW] Az SAP vállalatirányítási rendszereivel integrálta a Notes-t az IBM: a Lotusphere rendezvényen bemutatkozott a két cég által közösen fejlesztett Alloy nevű szoftver, ami márciusban jelenik meg. A Blackberryk gyártójával is szorosabban együttműködik az IBM.

Notes+SAP

Az Alloy az Atlantic kódnevű közös projekt eredménye. Az IBM és az SAP célja az volt, hogy megteremtsék az átjárhatóságot a Notes, illetve az SAP Business Suite között, hogy a Notes felhasználói közvetenül képesek legyenek az SAP-szoftver adataival dolgozni, például információkat megjeleníteni, grafikonokat, kimutatásokat, űrlapokat készíteni. Az Alloy előre tárolt munkafolyamatokkal érkezik a vevőkhöz, azonban a Lotus Domino Designer segítségével az ügyfelek saját munkafolyamatokat is kialakíthatnak benne.

A Lotusphere-en több közös ügyféllel demonstrálta az IBM és az SAP az Alloy működését, köztük olyan nagy nevekkel mint a Colgate-Palmolive és a Coca-Cola. A rendezvényen elhangzottak szerint világszerte több ezer vállalat használ Notes-t és SAP Business Suite-ot egyszerre.

Az Alloy nem teljesen újdonság: korábban az SAP a Microsofttal közösen fejlesztett egy hasonló megoldást Duet néven. A Duet a Microsoft Office szoftvereket integrálja a mySAP vállalatirányítási alkalmazással annak érdekében, hogy a vállalati dolgozók a számukra már ismerős felhasználói felületet és programokat használhassák arra, hogy az SAP rendszerébe adatokat vigyenek be, kérjenek le, vagy kimutatásokat készítsenek.

Piaci elemzők szerint hasznos a vállalati infomunkások által leggyakrabban használt asztali környezet integrálása a vállalatirányítási rendszerrel, azonban az Alloy éppen egy recesszió közepén érkezik a piacra és a legfontosabb előnyei -- például időmegtakarítás -- nehezen kimutathatóak. Az Alloyt az IBM és az SAP egyaránt értékesíteni fogja, így mindkét cég partnereinek kínálatában megtalálható lesz, illetve valószínűleg sok partner bevezetési, támogatási és testreszabási szolgáltatásokat is kínál majd hozzá.

Blackberryre is

A Lotusphere-en a Research In Motionnel kötött megállapodását is bejelentette az IBM. A szövetségnek köszönhetően hamarosan a Blackberryk tulajdonosai nem csak a leveleikhez férhetnek majd hozzá, hanem a Symphonyban készült szöveges dokumentumokhoz, táblázatokhoz és prezentációkhoz, a Quickrben tárolt fájljaikhoz, illetve a Lotus Connectionben levő blogokhoz és közösségi terekhez is. A Sametime üzenetküldő és webkonferencia-alkalmazás kliense is elkészül BlackBerryre, a Blackberry Java fejlesztői környezetet pedig integrálják a Lotus Domino Designerrel, egyszerűsítve az alkalmazások fejlesztését az okostelefonokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról