Szerző: Bányai György

2009. január 16. 11:30

A Panasonic bejelentette az LS80 kompaktjának utódját

A Panasonic leváltja a jelenleg hazánkban 20 ezer forint alatt megvásárolható DMC-LS80 fényképezőgépét. A DMC-LS85 számos ponton hoz az elődhöz képest pluszt, bár a felbontás maradt 8 megapixel, a zoomtartomány immár négyszeres.

[HWSW] A Panasonic leváltja a jelenleg hazánkban 20 ezer forint alatt megvásárolható DMC-LS80 fényképezőgépét. A DMC-LS85 számos ponton hoz az elődhöz képest pluszt, bár a felbontás maradt 8 megapixel, a zoomtartomány immár négyszeres.

A Panasonic ma frissített belépőszintű fényképezőgépén, melynek helyére mostantól a DMC-LS85 lép. Az új, alacsony árú kompakt 4-szeres zoomot és 8,1 megapixeles felbontást kínál, a gyártóra jellemző módon optikai rázkódásvédelemmel kiegészítve. A Panasonic a képfeldolgozó áramkört is frissítette, az LS85-ben már a Venus Engine IV teljesít szolgálatot.

A használati értéken emel, hogy a gépet felszerelték intelligens témaválasztóval is, mely öt fotózási körülményt képes elkülöníteni. Az LS-85 rendelkezik arcérzékelésre képes autofókusszal, mely ma már a legalacsonyabb ársávba készülő gépek esetében is kihagyhatatlan funkció. Az arcérzékelő áramkör ráadásul nem kevesebb mint 15 arcot képes elkülöníteni.

Az olcsó kompakt az ISO-érzékenység tekintetében is képes átvenni az irányítást, amennyiben szükség van rá, automatikusan képes azon emelni. Utóbbi lehetőség akkor jöhet jól, ha a fotózandó téma mozgásban van, hiszen a kamerát tartó kezünk remegésén kívül az optikai rázkódásvédelem másra nincs hatással. A fényképező optikája 33 milliméteres kezdőlátószöget kínál, így akinek a széleslátószögre feltétlenül szüksége van, magasabb árkategóriában kell a gyártó termékei között szétnéznie.

A DMC-LS85 a 2,5 hüvelykes kijelzőjén az elődjéhez képest több részletet jelenít meg, felbontását 230 ezer képpontra emelték. A fényképező autofókusz rendszere is fejlődött, az előd 5 fókuszpontja helyett az LS85-ben 9 ponttal találkozhatunk.

Az LS85 gyorsabbá is vált, az exponálógomb megnyomásától számított 1,8 másodperc múltán már elkészülhet az első kép, ez 40 százalékkal jobb érték az előd által produkáltnál. A gép 50 megabájtnyi belső memóriája SD/SDHC kártyákkal egészíthető ki, a két, akkumulátorokkal kiváltható ceruzaelem pedig 270 fénykép készítésére elegendő (CIPA mérés szerint). A DMC-LS85 különböző színekben 120 dolláros áron érkezik áprilisban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról