:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 19. 09:20

El kell távolítani a Windowsból az Internet Explorert?

Az Európai Unió versenyügyi biztottsága a hétvégén hivatalosan is törvényszegéssel vádolta meg a Microsoftot. Az Internet Explorer beépítése a Windowsba jogtalan előnyhöz juttatja a böngészőt a piacon és torzítja a versenyt -- áll az Európai Bizottság által kiadott közleményben .

[HWSW] Az Európai Unió versenyügyi biztottsága a hétvégén hivatalosan is törvényszegéssel vádolta meg a Microsoftot. Az Internet Explorer beépítése a Windowsba jogtalan előnyhöz juttatja a böngészőt a piacon és torzítja a versenyt -- áll az Európai Bizottság által kiadott közleményben.

A norvég Opera Software trösztellenes beadványának nyomán éppen egy évvel ezelőtt indult a vizsgálat annak feltárására, hogy az Internet Explorer beépítése a Windowsba korlátozza-e a versenyt. "A vizsgálat során begyűjtött bizonyítékok alapján a Bizottság úgy véli, az Internet Explorer beépítése a Windowsba a PC-k 90 százalékán elérhetővé teszi az Internet Explorert és ezzel torzítja a piaci versenyt a böngészők között, mivel olyan mesterséges előnyhöz juttatja az Internet Explorert, amellyel más böngészők nem rendelkeznek."

A Bizottság 2004-ben már megállapította, hogy a Windows Media Player integrálásával a Microsoft megsértette a versenyjogi törvényeket, így nem kell nagy jóstehetség annak kijelentéséhez, hogy most is elmarasztaló ítélet fog születni, annak ellenére, hogy az Internet Explorer népszerűsége az utóbbi időben látványosan csökkent. A francia XiTiMonitor 121 ezer weboldal látogatottsági statisztikáin alapuló adatai szerint 2008 novemberében az Internet Explorer részesedése mindössze 59,5 százalék volt, a Firefoxé 31,1 százalék, az Operáé 5,1 százalék, a Safarié pedig 2,5 százalék.

Beadványában az Opera emellett azt is nehezményezte, hogy a Microsoft tovább súlyosbítja a versenykorlátozást azzal, hogy a webes szabványok módosításával nehéz helyzetbe hozza riválisait. A fejlesztők a domináns Internet Explorerhez igazították a weblapokat, amik a szabványokat követni igyekvő böngészőkön viszont nem helyesen jelennek meg. "A Bizottság aggódik, hogy az Internet Explorer elterjedtsége arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy kimondottan az Internet Exporerre tervezzék a weblapokat, ami végül aláássa a szolgáltatások fejlődését" -- áll a Bizottság közleményében.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen intézkedéseket foganatosít a szervezet a szoftvercéggel szemben, a Media Player esetét figyelembe véve azonban nem lenne meglepő, ha egy Internet Explorer nélküli Windows piacra dobására kötelezné a céget. A Microsoftnak nyolc hete van arra, hogy reagáljon az Európai Bizottság vádjaira, ezt követi majd egy zárt ajtók mögötti meghallgatás, majd jöhet az ítélet, amelyet a redmondiak meg is fellebbezhetnek. A Microsoft egyelőre nem reagált a Bizottság vádjaira.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.