:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 14. 15:48

Csődöt jelentett a Nortel Networks

Ma csődvédelmet kért a hálózati berendezéseiről ismert Nortel Networks. A lépés nem érte váratlanul a piacot, a patinás múltú kanadai cég évek óta csak árnyéka önmagának, veszteséget veszteségre halmoz és képtelen versenyezni az olyan riválisokkal mint a Cisco, az Alcatel-Lucent vagy éppen a kínai Huawei.

[HWSW] Ma csődvédelmet kért a hálózati berendezéseiről ismert Nortel Networks. A lépés nem érte váratlanul a piacot, a patinás múltú kanadai cég évek óta csak árnyéka önmagának, veszteséget veszteségre halmoz és képtelen versenyezni az olyan riválisokkal mint a Cisco, az Alcatel-Lucent vagy éppen a kínai Huawei.

"A csődvédelem azt jelenti, az igazgatótanács nem csak gyenge negyedik negyedévre, hanem legalább olyan rossz vagy még rosszabb első negyedévre számít" -- mondta a Reutersnek Duncan Stewart, a torontói DSAM Consulting elemzője. "Noha rövid távon elegendő a készpénzük, középtávon már egyáltalán nem biztos hogy fenn tud maradni a cég." A tavalyi harmadik negyedévben 2,31 milliárdos forgalom mellett 3,4 milliárdos nettó veszteséget könyvelt el a Nortel, ami három hónap alatt több mint 760 millió dollárnyi készpénzt fogyasztott.

Piaci elemzők szerint a vállalatnak akkora adósságai vannak, hogy a közvetlen működése is veszélybe került. A cég készpénzállománya 1 milliárd dollár körül alakul még, azonban az adósságai meghaladják a 4,5 milliárdot -- 107 millió dollár kamat kifizetése pont holnap lenne esedékes. Az igazgatótanács tegnap esti válságértekezletéről kiszivárgott információk szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy feldarabolják a Nortelt és eladják -- feltéve hogy a mostani válságos időkben találnak vevőt.

A Nortel egyes részlegei -- például a vezeték nélküli berendezéseket gyártó és a vállalati kommunikációs üzletág lehet a legvonzóbb felvásárlási célpont. Ha a céget feldarabolják, ezekre valószínűleg könnyen akad majd vevő, ugyanis a csődvédelem miatt a piacinál alacsonyabb lehet a vételár, ráadásul egyetlen divízió akvizíciójával a vevőnek nem kell átvállalnia a Nortel adósságállományát. Az utóbbi időben az eladások ugyan csökkentek, de a cég ügyfélállománya tetemes, ezek megszerzésével bármelyik távközlési berendezésgyártó jól járhat.

Az ezredforduló idején a Nortel a technológiai szektor egyik üstököse volt: a vállalat piaci értéke a harmada volt a torontói tőzsdén jegyzett összes többi cég összértékének. A lufi kipukkadásának a Nortel volt az egyik leglátványosabb áldozata is egyben: a cég kapitalizációja két év alatt századrészére zsugorodott, a részvényárfolyam zuhanása magával rántott több kanadai befektetőt és nyugdíjalapot, az ezt követő átszervezés alatt pedig 60 ezren kerültek utcára. A cégnek ma már alig 26 ezer alkalmazottja van.

2003-ban vizsgálatok feltárták, hogy a megelőző évek során a Nortel többször meghamisította a könyvelést, a gyanús pénzmozgások több milliárd dollárt tettek ki. 1998 és 2000 között 3 milliárd dollárt könyvelt el szabálytalanul a Nortel. 2004-ben ezért távozott a cégtől Frank Dunn elnök-vezérigazgató, aki a kérdéses években a Nortel pénzügyi vezetőjeként dolgozott és akinek tavaly a bíróság büntetőjogi felelősségét is megállapította. 2005-ben a motorolás veterán Mike Zafirovski vette át a Nortel irányítását, azonban nem tudta megfordítani a vállalat sorsát. Zafirovski alatt a cég több mint 7 milliárd dollár veszteséget szenvedett el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.