Szerző: Bányai György

2009. január 14. 14:39

Olcsó kompakt-trióval jelentkezik az Olympus

Az Olympus a fényképezőgépre keveset költeni szándékozók kedvében járhat három új, FE-sorozatú kompaktjával, melyek alapvetően az automata üzemmódot részesítik előnyben.

[HWSW] Az Olympus a fényképezőgépre keveset költeni szándékozók kedvében járhat három új, FE-sorozatú kompaktjával, melyek alapvetően az automata üzemmódot részesítik előnyben.

Az Olympus a hazánkban is közkedvelt FE-sorozatát frissítette három új modellel, melyek közül kettő még ebben a hónapban elérhetővé válik. Az FE-5000, valamint az FE-45 10 megapixeles képérzékelővel rendelkeznek, az FE-3010 pedig 12 megapixeles szenzorral. Az Olympus a fő hangsúlyt a három modell esetében a felhasználóbarát kezelési módra tette, hogy közben az alacsony árhoz az elvárhatónál jobb képminőség társuljon. Bár a trió optikái eltérő zoomot kínálnak, a széleslátószögnek jóindulattal sem nevezhető kezdőlátószögüket illetően megegyeznek, mely 36 millimétert jelent kisfilmes rendszerre átszámolva.

A 2,7 hüvelykes kijelzővel szerelt FE-5000 210 dolláros ár környékén ötszörös optikai zoomot, valamint a fentebb említett 10 megapixeles felbontást kínálja a stílusos, egyben letisztult fémházban. Az optikai teljesítményen emel a kettős rázkódásvédelem, melyben a szenzoreltolás elvén üzemelő valós változat is megtalálható. Már szinte szót sem érdemel az arcfelismerésre alkalmas autofókusz, mely ebben a modellben 16 arc megkülönböztetésére alkalmas, és pislogásérzékelésre és mosolyidőzítésre is képes. Az automata üzemmódra termett kompakt januártól fekete és arany színekben kelletheti magát a fotósboltok polcain.

Az arany, fekete, valamint mélykék színekben készülő FE-45 a másik 10 megapixeles újdonság, mely 145 dolláros ár környékén érkezhet még ebben a hónapban a boltokba, melyben a képérzékelő elé 3-szoros közelítésre alkalmas optikát építettek. Az alacsony árú kompakt rendelkezik intelligens automata móddal is, mely a témaautomatika üzemmódjai közül válogat a körülményeknek megfelelően. Az FE-45 áramellátásáért két darab ceruzaelem gondoskodik, melyek természetesen kiválthatók AA-akkumulátorokkal is. A gépbe a 145 dolláros ára ellenére beépítették az arcfelismerő autofókuszt is, ám a valós rázkódásvédelem helyett itt csak az ISO-érzékenységet emelő elektronikával találkozhatunk.

A harmadik újdonság érkezik a legkésőbb, a 190 dolláros FE-3010-re márciusig várnunk kell. A kisméretű kompakt 12 megapixeles érzékelővel és 3-szoros optikai zoomra alkalmas lencsével érkezik, utóbbit illetően az FE-45-tel osztozik. A fényképező természetesen arcfelismerő autofókusszal és intelligens témaválasztóval is rendelkezik, bár optikai rázkódásvédelem nem része a lehetőségeknek. Az FE-3010 hátoldalán 2,7 hüvelykes a kijelző van, mely 230 ezer képpontos. A kompaktgép arany, pink és fekete színekben érkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról