Szerző: Bányai György

2009. január 7. 10:30

A CES-en végre működés közben is látható lesz a Samsung extraszéles látószögű ultrazoom fényképezője

Sokat már nem kell várni a Samsung egyedülálló ultrazoom-fényképezőjére, melynek érdekessége, hogy 24 milliméteres széleslátószögről indítja majd a tízszeres optikai közelítést.

[HWSW] Sokat már nem kell várni a Samsung egyedülálló ultrazoom-fényképezőjére, melynek érdekessége, hogy 24 milliméteres széleslátószögről indítja majd a tízszeres optikai közelítést.

Tavaly szeptember végén már láthattuk a Photokinán a Samsung közelgő ultrazoom fényképezőgépét, melyet akkor még nem lehetett bekapcsolni. A HZ1 kódnév azóta HZ10W-re változott. E fényképező nagyot robbanthat, ugyanis a Schneider-KREUZNACH optika által biztosított tízszeres optikai közelítés 24 milliméteres extraszéles látószögről indul. A sílusos burkolatba zárt gép 10,2 megapixeles érzékelőt kap, az elektronika pedig alkalmas lesz majd a HD videók rögzítésére is.

A Panasonic TZ -sorozat aktuális modelljének erős ellenfelévé váló Samsung HZ10W az elektronikus rásegítés mellett valós, optikai rázkódásvédelemmel is készül az elmosódásmentes képekre, de ha más lehetőség nem marad, az érzékenység hét lépésben emelhető az ISO 80-as értékről ISO 3200-ig -- ekkor a felbontás 3 megapixelre csökken. A kézi beállíthatóság sem lesz idegen a géptől, a záridő például 16 másodperctől egészen 1/1500 másodpercig állítható.

Samsung HZ10W
Samsung HZ10W

A Samsung HZ10W a mozgókép-felvétel során is remekel majd, 720p HD videók 30 képkockás sebességgel készülhetnek, a gyors feldolgozóegységnek hála akár H.264 tömörítéssel is. A klipek felvétele során a tízszeres zoom és a rázkódásvédelem is aktív lehet. A képeket és a filmeket a HZ10W SD/SDHC kártyákon tárolhatja, a működésért pedig lítiumion akkumulátor felel. A fényképező természetesen rendelkezik arcfelismerő autófókusszal is, mely pislogásérzékelésre és mosolyidőzítésre is alkalmas lesz.

A Samsung HZ100W mindössze 105x61x36,5 milliméter, ezért a hátoldalon is csak egy 2,7 hüvelykes kijelző található, mely 230 ezer képpontból állítja elő a képet. A HZ10W a Samsung ígérete szerint már január végén a boltokban lesz, ára 300 dollár alatt várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról