Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 6. 15:50

Pünkösdi lehet a Blu-Ray királysága: a műanyag korongok napjai meg vannak számlálva?

A tavaly januári Consumer Electronics Show a Blu-Ray győzelmét hozta a HD DVD formátum felett. A Blu-Ray néhány éven belül biztosan átveszi a DVD-k helyét, s azután, hogy az 1997-es szabvány több tíz milliárd dollár bevételhez juttatta a filmstúdiókat és a szórakoztató elektronikai ipart, az új kihívónak bizonyítania kellene rátermettségét.

[HWSW] A tavaly januári Consumer Electronics Show a Blu-Ray győzelmét hozta a HD DVD formátum felett. A Blu-Ray néhány éven belül biztosan átveszi a DVD-k helyét, s azután, hogy az 1997-es szabvány több tíz milliárd dollár bevételhez juttatta a filmstúdiókat és a szórakoztató elektronikai ipart, az új kihívónak bizonyítania kellene rátermettségét.

Rizikós üzlet a Blu-Ray

A szakértők szerint 2009 kritikus jelentőségű év lehet a Blu-Ray számára. A komoly ünnepi leárazások és az elektronikai cikkek szokásos árcsökkenése 200 dollár (itthon 50 ezer forint) alá tolta az asztali lejátszók árát, amivel sokak számára megengedhetővé vált, csakúgy, mint a nagyképernyős lapostévék, amikkel már nem olyan nagy élmény a DVD. A pozitív jelek mellett viszont egyre több piaci szereplő kezd szkeptikussá válni és egyre gyakrabban hallani, hogy túl hamar fog véget érni az életciklusa, megkérdőjeleződhet a biztos megtérülés.


A legfőbb ok nem egy újabb optikai lemezformátum felbukkanása, hiszen egyelőre a rendelkezésre álló kapacitás elegendőnek tűnik, a felbontás szintén nem ugrik egy ideig biztosan. Viszont az új trendek egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a fizikai hordozók tömeges jelenlétét szép lassan elsöpri majd a kényelmesebb és rugalmasabb online hozzáférés, ami mostanra már belopta magát a modern háztartások többségébe.

A szellem nem a palack

A felhasználók jó része még nem érzékeli ezt a változást, a legtöbbek számára még mindig egy műanyag korong jelenti a filmvásárlást és otthoni mozizást. Ugyanakkor egyre több házartásban van már nagyfelbontású LCD- vagy plazmatévé, illetve nagy sávszélesságű internetkapcsolat. Manapság még kissé túlzásnak tűnik egy filmért több tíz gigabájtot streamelni, de a gyakorlatban -- főleg a fájlcserélő hálózatokon -- már jó ideje természetes, hogy aki megteheti, a filmeket már 8-12-25 gigabájtos, nagyfelbontású változatban tölti le és nézi.

A hétköznapi felhasználó számára ez még elképzelhetetlen, de pár éven belül, amikor már a lakásokig érnek az optikai vezetékek és 50-100 Mbit/s sávszélességű csomagokra is elő lehet fizetni, nem gondolkodik majd senki azon, hogy jut-e elég sávszélesség a filmnézésre. Egy kétórás, 25 gigabájtos HD-film streameléséhez legalább 28 Mbit/s sebességre van szükség, ekkora sávszélességű már számos európai országban hozzáférhető a lakásokban, az olyan szuperfejlett országokban mint Japánvagy Dél-Korea, pedig ennek akár többszöröse is.


SD/HD -- akár online is

A laikusokban a műanyagkorongok utolsó reménye

A Blu-Ray-nek 2008 hozta meg az áttörést, az év elején hivatalosan is legyőzte a HD DVD-t, az év végére pedig a kiadott filmek száma már meghaladta az ezret. Az új Batman-mozi, a Sötét lovag Blu-Ray-változatából 600 ezer darab fogyott egy nap alatt, a Netflix DVD-kölcsönző (és online videotéka) pedig félmillió új tagot toborzott csupán azzal, hogy BD-filmeket is felvett a kínálatába. Az amerikai Consumer Electronics Association szerint Észak-Amerikában 2009-ben 1,3 milliárd dollárt költenek majd Blu-Ray lejátszókra, míg DVD-lejátszókra már csak 1,2 milliárdot -- igaz, ma még egy BD-lejátszó kétszer-háromszor annyiba kerül. A tavalyi év volt a Blu-Ray számára az ugródeszka, az idei pedig a növekedési pálya lehet.

Az egyetlen lassító tényező, hogy a laikus felhasználók számára nem egyértelmű, hogy milyen előnyöket is nyújt az új formátum, úgy érzik egyelőre, hogy ez csupán valami technikai hóbort, illetve nem hiszik el, hogy a többletköltség megéri a jobb minőséget. Ennek ellenére idénre várják az eladások robbanásszerű növekedését, mind lejátszók, mind filmek terén.

Tévé = internet?

A karácsonyi szezonig bezárólag 1092 film volt elérhető BD-formátumban, többnyire az újdonságok, mint a Wall-E vagy a Sötét Lovag, de számos korábbi sikerfilm is előkerült újra a polcokon. Eközben amerikában az iTunes-on keresztül is elérhetővé váltak a HD filmek, melyek ugyan nem teljesen ugyanazt a minőséget értik HD alatt, de több mint 600 filmet tudnak felsorakoztatni, egy másik filmes online szolgáltatás, a Vudu pedig 1400-at, ami már komoly intő jel.


Az LG új tévéiről közvetlenül elérhető a Netflix

Az idei CES-en bemutatkozó új, izgalmas tévékészülékek már nem nagyobb képátlót, nagyobb felbontást ígérnek majd, a nagy dobás a beépített webböngésző és internetelérés, akár direkt csatlakozással a népszerű videomegosztókhoz vagy online videotékákhoz. Ez pedig egy újabb jel, hogy a Blu-Ray riválisa nincs is olyan messze, mint gondolnánk. 2008-ban tucatnyi olyan szolgáltatás bukkant fel, ami nagyfelbontású filmek letöltését kínálja, sőt ma már a YouTube is képes 720p minőségű videókat megjeleníteni, ami a minőség egy új mércéjét vezetheti be online és offline is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról