Szerző: Hertay Ákos

2009. január 5. 10:16

A kereskedő szemével: mikor éri meg notebookot vásárolni?

Magyarországon a világpiaci trendeket megelőzve már tavaly is több notebook fogyott mint asztali számítógép, a mobil informatika már nem csak a háztartásokban, de a vállalati felhasználók irodáiban is egyre gyakoribb szereplő. Az utóbbi időben több alkalommal is szembesültem azzal, hogy a cégek néha csak a trendek követése miatt vásárolnak notebookokat és sokszor figyelmen kívül hagynak néhány fontos szempontot a beszerzésnél. Arra keressük a választ, mint hogy mikor és hol van létjogosultsága a notebookoknak a jól bevált asztali számítógépekkel szemben.

Magyarországon a világpiaci trendeket megelőzve már tavaly is több notebook fogyott mint asztali számítógép, a mobil informatika már nem csak a háztartásokban, de a vállalati felhasználók irodáiban is egyre gyakoribb szereplő. Az utóbbi időben több alkalommal is szembesültem azzal, hogy a cégek néha csak a trendek követése miatt vásárolnak notebookokat és sokszor figyelmen kívül hagynak néhány fontos szempontot a beszerzésnél. Arra keressük a választ, mint hogy mikor és hol van létjogosultsága a notebookoknak a jól bevált asztali számítógépekkel szemben.

Mitől üzleti egy notebook?

A vállalati döntéshozókat gyakran ejtik zavarba a kereskedelmi csatornában keringő, de otthoni felhasználásra szánt notebookok. A fogyasztói piacra szánt termékeknél elsősorban a dizájn és a multimédia-támogatás élvez prioritást, míg az üzleti notebookoknál a semleges megjelenés, a biztonság, a strapabíró kialakítás és a könnyű üzemeltetés a fő ismérv. A gyártók mindkét célcsoport igényeit figyelembe veszik, de a határok néha igen közel kerülnek egymáshoz. Ilyen például a Toshiba U400-as sorozata, ami egyaránt kapható fogyasztói piacra szánt (Satellite) és üzleti célú (Satellite Pro) kiszerelésben is.

Toshiba Satellite U400 Toshiba Satellite Pro U400
Toshiba Satellite U400 és Satellite Pro U400

Ha egymás mellé tesszük a közeli rokonokat, elsőre csak annyi látszik, hogy a Pro széria visszafogottan elegáns (sokak szerint unalmas) titán-ezüst fényezést kapott, szemben a Satellite fényes lakkfekete borításával. Az ördög viszont a részletekben rejlik: a Pro verzióban ujjlenyomat-olvasó is gazdagítja a biztonsági repertoárt, a merevlemez 3 tengelyű rázkódásvédelmet kapott, a gép gigabites hálókártyával rendelkezik, és a mellékelt gazdag szoftverkörítés sem a szórakoztatásra, hanem a biztonságra fókuszál.

A felsőbb, egyértelműen üzleti kategóriában -- mint a legtöbb Lenovo ThinkPad, a Fujitsu-Siemens Lifebook, a Dell Latitude vagy a HP-Compaq b-re végződő tagjai -- olyan további megoldásokkal találkozhatunk, amik nagyobb biztonságot és magasabb használati értéket nyújtanak a vállalati felhasználóknak. Ilyen a hosszabb alapgarancia, a magnéziumkeretes belső merevítés, a cseppálló billentyűzet, a "pöcökegér", a TPM-chip, a dokkolhatóság vagy akár az optikai egység helyére behelyezhető kiegészítő akkumulátor. Az üzleti/fogyasztói notebook kérdés eldöntéséhez a legjobb támpontot mégis az előre telepített operációs rendszer adja: a Vista Home és az XP Home egyszerűen nem való vállalati környezetbe, mert nélkülözik a Business és Professional verziókban található fejlettebb, hálózatkezelési és biztonsági kiegészítőket, többek között a tartományba léptetésük sem lehetséges.

A notebook mindig kompromisszumot jelent

Egy asztali számítógépnek nem, vagy csak részben kell azokkal a kihívásokkal és veszélyekkel szembenéznie, mint hordozható társának. Előszöris mivel a gazdája nem hozza-viszi, kicsi a valószínűsége, hogy működés közben zuhan 30-40 cm-t, és a kiboruló kávé is csak a fillérekből cserélhető billentyűzetet veszélyezteti.

A notebookoknál további kockázati tényezők is felmerülnek. A legnagyobb egyértelműen a lopáskár, amikor a notebook illetéktelen kezekbe kerül. Az iroda négy fala közül egy asztali számítógépet csak az éjszakai betörők tudnak kivinni, míg egy laptop eltulajdonításához elég egyetlen alkalmas pillanat. Ilyenkor nem csak a gép elvesztése jelent hatalmas kárt, de a rajta található archiválatlan adatok és az OEM szoftverek is a veszteséglistát gyarapítják. Utóbbiak szigorúan a géphez kötődnek, újrafelhasználásukra még a licenckulcs és a telepítőkészlet megléte esetén sincs lehetőségünk.

Komoly gondot okozhat továbbá, ha a notebookon található bizalmas üzleti információk rossz kezekbe kerülnek, de ehhez sajnos még csak lopásra sincs szükség: egy kevésbé lojális munkatárs bármikor élő prezentációt tarthat egy nem tiszta módszerekkel operáló versenytársunk előtt. Notebookokra a fenti kockázati tényezők ellenére a legtöbb vállalatnak szüksége van, de a területeket és a felhasználás módját alaposan körül kell határolni.

Amikor az asztali számítógép/üzleti notebook dilemmájába kerülünk, fogadjuk el, hogy a notebook minden esetben kompromisszumos megoldás. Az alacsony tömegért általában korlátozott használati értékkel fizetünk: ilyen a kisebb kijelző és billentyűzet, az optikai egység vagy a touchpad hiánya, de említhetjük a súlycsökkentés legegyszerűbb módját, a kisebb kapacitású akkumulátort. A konkrétan is asztaligép-helyettesítőnek aposztrofált gépek viszont nagyobb kijelzőjük következményként kevésbé hordozhatóak, a teljesítményt a tömegen felül a rövidebb akkumulátoros üzemidőben is megfizetjük.

Bármelyiket is nézzük az előbb bemutatott két véglet között, a használat során ergonómiai szempontok is érdemes figyelembe venni. A legtöbb felhasználó számára az irodai környezetben végzett gépelés és egérműveletek jóval kényelmesebben elláthatóak külső perifériákról, ráadásul a legtöbben késztetést éreznek arra, hogy a kijelző felső éle -- ahogy azt a monitoroknál megszokták -- egy vonalban legyen a szemükkel. Ez görnyedt testtartást eredményez, aminek hát- és vállfájás a következménye.

Mennyi is az annyi?

Az asztali gépek jellemzően kevesebb kockázatot hordoznak magukban, ezért finanszírozásuk is olcsóbb a biztosítási díjak miatt. Érvként szólhat mellettük a nagyobb biztonságon felül a könnyű bővíthetőség és gyorsabb szervizelhetőség. Meghibásodás esetén a hibaelhárításra akár néhány óra is elegendő lehet, míg egy noteszgép esetén még a legdrágább helyszíni garanciacsomagok esetén is legkorábban a következő munkanap kezdődik a javítás, és szerencsétlen esetben akár napokat, sőt, heteket is igénybe vehet.

A desktop PC-k élettartama, valamint a beszerzési ára is kedvezőbb: egy elfogadható teljesítményű márkás asztali konfiguráció monitorral és operációs rendszerrel együtt is könnyedén megúszható 200 ezer forint alatt. Ezzel szemben egy valóban üzleti felhasználásra szánt, hasonló teljesítményű notebook a szükséges minimális kiegészítőkkel -- külső egér, táska és Kensington sodrony -- minimum 100 ezer forinttal többe kerül, és akkor még nem fordítottunk figyelmet az irodai környezet ergonomikusabbá tételére.

A fentiek alapján azt tanácsoljuk, hogy csak abban az esetben érdemes vállalni a notebook beszerzésével és üzemeltetésével felmerülő többletköltségeket, ha a munkaerő valóban mobil, és nem csak az irodában használja a számítógépet munkavégzésre.

Néhány jótanács

Ha notebookok beszerzése mellett döntünk, pontosan definiáljuk, kinek és miért van szüksége notebookra a munkája végzéséhez. Ilyen lehet a vezető beosztású személy, aki sokszor otthonról is dolgozik, az ügyfeleknél prezentációkat is tartó értékesítő, vagy a rendszergazda, akinek szükség esetén azonnal be kell avatkoznia a rendszer működésébe, bárhol is legyen éppen.

Tegyük az irodai használatot kellemessé: minimum egy plusz hálózati töltőt üzemeljünk be fixen az irodában, hogy ne kelljen minden reggel és este négykézláb az asztal alatt konnektort keresni. Sokat javíthat a hatékony felhasználáson, ha az irodában asztali billentyűzettel és egérrel történik az adatbevitel. A notebook kijelzőjét célszerű egy állvány segítségével szemmagasságba emelni, ez még mindig olcsóbb, mint az irodai masszázs. Univerzális megoldásként javasoljuk a Logitech Alto sorozatot, vagy az Ergotron állványát, de több gyártó is kínál ilyet kifejezetten a saját modelljeihez (pl. Lenovo ThinkPad Adjustable Notebook Stand).

Ergotron Neo-flex
Ergotron Neo-flex

Egyszerűbbé teheti a használatot, főleg subnotebookok esetében, ha dokkoló alkalmazását is számításba vesszük, amire a külső perifériák billentyűzet, egér és egy nagyobb felbontású monitor -- fixen csatlakoznak. A notebookot a dokkolóra helyezve ezek azonnal rendelkezésre állnak, ezen felül a töltés és a hálózati kapcsolatok csatlakoztatása is megtörténik. Dokkoló segítségével gyakorlatilag asztali gépként használhatjuk a notebookunkat, amíg az irodában tartózkodunk.

Teremtsük meg a mobil felhasználás hátterét azzal, hogy fejlesztjük a hálózati infrastruktúránkat. VPN-elérésen keresztül szinte bárhonnan biztonságosan hozzáférhetünk a szerveren található állományokhoz vagy az intranethez, amivel távolról is teljes értékű munkát tudunk végezni. Ennek a pontnak a megvalósításával egyben lehetőségünk nyílik (államilag is támogatott) távmunkahelyek létrehozására és gyorsabban tudunk reagálni egy olyan helyzetre is, amikor egy kulcsemberünk fekvőgipszbe kényszerül a rendes évi sítúra után.

Szabályozzuk a felhasználás körét és módját: tiltsuk meg a notebook használatának átengedését, hogy az otthonról használt notebookra a családtagok ne tölthessenek le illegális tartalmakat és a beállítások megváltoztatásával ne rabolják el a vállalati rendszergazda következő munkanapját.

Készítsünk a notebookhasználattal kapcsolatos biztonsági házirendet. Egy netkávézó publikus Wi-Fi hotspotján keresztül csak SSL-en keresztül engedélyezzük az e-mailek letöltését, és egy esetleges kiküldetés esetén tegyük kötelezővé a szállodai szobákban a Kensington-sodronnyal történő rögzítést. Titkosítsuk a merevlemezen található adatokat, hogy egy esetleges lopás esetén "csak" a fizikai veszteségeken kelljen bosszankodnunk, és ne legyenek álmatlan éjszakáink a bizalmas adatok eltűnése miatt. Mindig készítsünk mentést a notebookokon található adatokról, mielőtt azok elhagyják az iroda falait.

A szerző a Takforsys Üzleti Informatika Kft. ügyvezetője

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról