Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 29. 10:56

Remek negyedévet tudhat maga mögött a Red Hat

Továbbra is lendületesen növekedik a világ első számú linuxos cégének, a Red Hatnek a bevétele és profitja. A november 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben a vállalat ötödével növelte forgalmát, nyeresége negyedével duzzadt. A vállalat előrejelzése is magabiztos.

[HWSW] Továbbra is lendületesen növekedik a világ első számú linuxos cégének, a Red Hatnek a bevétele és profitja. A november 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben a vállalat ötödével növelte forgalmát, nyeresége negyedével duzzadt. A vállalat előrejelzése is magabiztos.

Jim Whitehurst elnök-vezérigazgató szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalatok egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy ragaszkodjanak a tulajdonosi megoldásokhoz, olcsóbb és nyitott alternatívákat kell felkutatniuk. Ennek a folyamatnak a nyertesei a nyílt forrású szoftverek és azok szállítói lehetnek. "Négy hónapja teljesen megváltoztak a piaci szabályok. Számos olyan informatikai vezetővel beszéltem, akik korábban egyáltalán nem érdeklődtek a megoldásaink iránt" -- mondta az elemzőknek tartott konferenciahíváson Whitehurst. "Ebből a frissen jött érdeklődésből kell új megrendeléseket és pénzt csinálnunk."

A dollár erősödése ellenére 22 százalékkal növekedett a Red Hat forgalma a harmadik pénzügyi negyedévben, a cég 165,3 milliós bevételt könyvelhetett el, miközben nettó profitja 20,3 millió dollárról 24,3 millióra erősödött. Az egyszeri tételek nélkül a részvényegységre jutó eredmény 24 centet tett ki, messze felülmúlva az elemzők 17 centes előrejelzését.

A Red Hat bevételének több mint négyötödét előfizetési díj adja, vagyis a vállalathoz folyamatosan folyik be a pénz. A legutóbbi negyedévben az előfizetési díjakból származó forgalom 17 százalékkal 135,5 millió dollárra emelkedett, az eddig megkötött szerződésekből később várható bevétel 20 százalékkal 505,1 millió dollárra dagadt. A februárban véget érő negyedik negyedévre 166-167 millió dolláros forgalmat és részvényenként 19-20 centes profitot vár a Red Hat -- elemzők 16-17 centre számítottak.

A legnagyobb linuxos céget veszteség is érte, január közepén az Intelhez távozik Alan Cox, a Red Hat egyik legismertebb fejlesztője. Cox azt írja, barátsággal válik el a Red Hattől, sokat jelent neki a vállalatnál eltöltött 10 év, azonban az Intelnél több lehetősége lesz belemélyedni a hardverközeli programozás rejtelmeibe. A brit programozó, aki Linus Torvalds mögött a Linux-kernel második fő fejlesztője továbbra is a Linuxon és szabad szoftvereken dolgozik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról