:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 18. 09:33

A gazdasági válság és a DRAM-ipar mélyrepülése magával rántja a félvezetők piacát

Soha korábban nem fordult még elő, hogy a félvezetőpiac két egymást követő évben csökkenjen, a Gartner szerint azonban 2008-ban és 2009-ben egyaránt egyaránt visszaesnek az eladások, ennek a gazdasági krízis mellett a DRAM-piac folyamatos vergődése az oka.

[HWSW] Soha korábban nem fordult még elő, hogy a félvezetőpiac két egymást követő évben csökkenjen, a Gartner szerint azonban 2008-ban és 2009-ben egyaránt egyaránt visszaesnek az eladások, ennek a gazdasági krízis mellett a DRAM-piac folyamatos vergődése az oka.

Az elemzőcég nemrégiben 261,9 milliárd dollárra szállította le idei félvezetőpiaci előrejelzését, ez 2007-hez képest 4,4 százalékos csökkenés, 2009-ben pedig további 16 százalékos apadás várható, az eladások pedig mindössze 219,2 milliárd dollárt tesznek ki. A Gartner novemberben még úgy számolt, hogy 2008-ban 0,2 százalékkal bővül a piac, 2009-ben pedig 2,2 százalékkal csökken, azonban a gazdasági válság felülírta a korábbi számításokat. A legfrissebb prognózis szerint az idei negyedik negyedévben 24,4 százalékkal zuhannak a félvezető-eladások a harmadik negyedévhez képest, ami soha nem látott csökkenés.

A mostani visszaesés részben a pénzügyi és gazdasági krízis számlájára írható, a másik fontos oka pedig a DRAM-piac mélyrepülése, amely már másfél éve tart és többmilliárdos veszteséget okoz a gyártóknak. "A DRAM-piac annyira gyenge, hogy a gyártóknak vissza kell fogniuk a termelést, különben a kisebb cégek csődbe fognak menni, vagy előnytelen összeolvadásokba kényszerülnek" -- mondta Andrew Norwood, a Gartner elemzője. "Akárhogy is legyen, úgy számoljuk, a DRAM-áram 2009 második felére stabilizálódnak, ami visszafoghatja a félvezetőpiac csökkenésének ütemét." A betegeskedő DRAM-gyártókat csak nagyszabású állami támogatások menthetik meg, azonban ez csak elhúzná a piac összeomlását.

A félvezetőipar eddigi legnagyobb recessziója 2001-ben volt, akkor 32,5 százalékkal zuhantak az eladások a megelőző évhez képest, azonban azt megelőzően 22 és 34 százalékos bővülést produkált az ipar. A Gartnernél úgy látják, most a visszaesés sem lesz akkora és a fellendülés is hamarabb bekövetkezik, elsősorban annak köszönhetően, hogy a gyártók jobban odafigyelnek a készletszintekre. Ezt 2001-ben elmulasztották, akkor ez lett a vesztük.

A Gartner úgy jósolja, 2010-ben már újra emelkedésnek indulhat a félvezetőpiac, az eladások 14,6 százalékkal 251,2 milliárd dollárra emelkednek majd, 2011-ben pedig további 9,4 százalékkal 274,9 milliárd dollárra bővülhetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.