Szerző: Dojcsák Dániel

2008. december 17. 17:49

A Vodafone-ügyfelek mobiltelefonjukról is elérhetik a Last.fm zenei közösségi szolgáltatást

Együttműködési megállapodást jelentett be a Vodafone mobilszolgáltató és a Last.fm online zenei közösségi oldal, melynek keretében a Vodafone ügyfelei számára világszerte elérhetővé válnak mobilon a Last.fm funkciói. A zenehallgatás és az információs felületek elérése mellett az Audio Scrobbling is része a csomagnak.

[HWSW] Együttműködési megállapodást jelentett be a Vodafone mobilszolgáltató és a Last.fm online zenei közösségi oldal, melynek keretében a Vodafone ügyfelei számára világszerte elérhetővé válnak mobilon a Last.fm funkciói. A zenehallgatás és az információs felületek elérése mellett az "Audio Scrobbling" is része a csomagnak.

A Last.fm-et egyedivé tevő Scrobbling a gyakorlatban annyit tesz, hogy a felhasználók által meghallgatott zeneszámok adatai (előadó, számcím) bekerülnek egy adatbázisba. A tárolt adatok alapján a szolgáltatás további olyan előadókat és dalokat tud ajánlani, amelyek várhatóan megfelelnek majd a felhasználó ízlésének, az egyéni statiszikák összekapcsolása révén pedig a felhasználók kapcsolatba léphetnek további, hasonló érdeklődésű, ízlésű felhasználóval, barátokat, ismerősöket szerezhetnek, egymásnak is ajánlhatnak zenéket.

A Last.fm felfogható webrádióként, webes zenei tudástárként és zeneboltként is, sőt, sokan ebben a modellben látják az elavult módon működő zenei kiadók helyettesítőjét is. Az egyszerű felhasználó számára viszont egy zenei szórakoztató platform, 25 millió felhasználót tömörítő közösséggel.

A Vodafone a Last.fm-et összekapcsolta saját zeneboltjával is: az éppen játszott dal melletti linkre kattintva az előfizető egy pillanat alatt a Vodafone Unlimited Music Store-ban találja magát, ahol megvásárolhatja a dalt (ez a funkció egyelőre csak Németországban működik).A Vodafone zeneboltjának, az Unlimited Music Store-nak a legnagyobb hátránya, hogy csupán dalok sokaságát tatralmazza, amik között keresni és válogatni is kényelmetlen. Örvendetes, hogy a vállalat nem egy saját, erőltetett, a közösség számára szűz, tömegek által nem támogatott rendszer kifejlesztésében, hanem egy bevált megoldásban látta ennek a problémának feloldását.

[+] Vodafone Unlimited Music Store: a kihagyott ziccer

A Last.fm számára gyümölcsöző lehet az együttműködés, hiszen a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatójának ügyfelei révén még több felhasználó ismerheti meg ezt a szolgáltatást. Erre az érdeklődésre szüksége is van az amerikai CBS médiavállalat által tavaly 280 millió dollárért megvett brit cégnek: a borús kilátások miatt nemrégiben 95 dolgozója közül közel 20-tól kellett megválnia. Amennyiben a szimbiózis beválik, az stabilizálhatja a zenei közösségi oldal helyzetét. Martin Stiksel, a Last.fm társalapítója szerint keményen dolgoznak azon, hogy a "Last.fm élmény" mindenhol elérhető legyen, kezdve a PC-ktől kezdve a mobiltelefonokon át minden arra alkalmas eszközig. A Vodafone-nal kötött megállapodás egy újabb nagy lépés a cél elérése felé.

A Vodafone számára testreszabott mobiltelefonos szoftver a Last.fm weboldaláról tölthető le, egyelőre csak néhány Series 60-alapú Nokia készülékre (N95, N96, N78 és 6210 Navigator). A Last.fm-nek jelenleg is van több lokalizált nyelvi változata, melyek közül az angol, német és spanyol piacokon az induláskor is a helyi nyelven jelenik majd meg, a Vodafone többi piacán, így hazánkban is az angol változattal kell beérni. A Last.fm magyarul nem elérhető, és a cégtől kapott információink szerint egyelőre nincs is napirenden a lokalizálás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról