Szerző: Koi Tamás

2008. december 17. 13:11

Küszöbön az Internet Explorer kiadásra jelölt változatának a megjelenése

Egyre közelebb kerül az Internet Explorer webböngésző soron következő, 8-as generációjának megjelenése -- a szoftver a bétaüzem után lassan megérik a kiadásra, az első kiadásra jelölt (RC) változat érkezése heteken, de akár napokon belül várható. A csaknem végleges kódot a Microsoft állítólag már meg is küldte a legközelebbi partnereinek.

[HWSW] Egyre közelebb kerül az Internet Explorer webböngésző soron következő, 8-as generációjának megjelenése -- a szoftver a bétaüzem után lassan megérik a kiadásra, az első kiadásra jelölt (RC) változat érkezése heteken, de akár napokon belül várható. A csaknem végleges kódot a Microsoft állítólag már meg is küldte a legközelebbi partnereinek.

Az Internet Explorer új generációja már az ajtóban kopogtat, hívta fel a webfejlesztők figyelmét Dean Hachamovitch, a böngészőért felelős részleg vezetője. Hachamovitch egyelőre nem árult el konkrét részleteket arról, hogy a program pontosan mikor jelenik meg, a korábbi nyilatkozatok és az előzetes várakozások azonban arra utalnak, hogy az RC-változat valamikor a jövő év elején készülhet el. A végleges változat érkezéséről is csak annyit tudni, hogy a szoftver valamikor 2009-ben várható.

Az Internet Explorer 7 esetében az RC és a végleges verzió megjelenése között kevesebb mint két hónap telt csak el. Az Internet Explorer 8 RC-jét minden tekintetben "véglegesre" tervezi a Microsoft, és arra biztatja a webfejlesztőket, hogy az oldalaikat és kódjaikat azonnal kezdjék majd el tesztelni a kiadásra jelölt változattal, hogy biztosítsák a kompatibilitást.

Az Internet Explorer 8 jelenleg a második bétánál tart, ezt az augusztusban kiadott verziót bárki letöltheti és kipróbálhatja, szeptember közepe óta magyarul is elérhető. Az IE8 főleg a használhatóság és a biztonság terén hoz újdonságokat, de a webes szabványok támogatása is sokat fejlődött, aminek eredményeképp a böngésző lényegében az összes standarddal kompatibilis. Emellett a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a sebességre is, amely miatt az Internet Explorer 7-et sok kritika érte.

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy az augusztusi Beta 2-hez képest milyen új funkciók jelenhetnek meg a véglegesnek jelölt Internet Explorer kiadásban. A szoftvercég részéről korábban úgy nyilatkoztak, hogy az augusztus 27-én kiadott Beta 2 verzió funkcionalitását tekintve már végleges változat, új elemek tehát nem kerülnek a böngészőbe a fejlesztéskor, csupán a hibák javítása van már hátra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról