Szerző: Koi Tamás

2008. december 16. 10:55

A CES-en debütálhat a Palm új, Linux-alapú operációs rendszere

Minden jel arra utal, hogy egy hónapon belül debütálhat a Palm fogyasztói piacra szánt okostelefonjain a cég régóta várt, új generációs mobil operációs rendszere. A Nova becenéven futó platformot várhatóan a Las Vegas-i Consumer Electronics Show kiállításon mutatják majd be, egy új készülékkel együtt.

[HWSW] Minden jel arra utal, hogy egy hónapon belül debütálhat a Palm fogyasztói piacra szánt okostelefonjain a cég régóta várt, új generációs mobil operációs rendszere. A Nova becenéven futó platformot várhatóan a Las Vegas-i Consumer Electronics Show kiállításon mutatják majd be, egy új készülékkel együtt.

A Palm új operációs rendszerével kapcsolatos első információk tavaly láttak napvilágot. Akkor derült ki, hogy a vállalat Linux-alapokra akarja helyezni az új platformot, a Nova emellett átvenné az egykoron széles körben használt Palm OS (Garnet) egyes komponenseit. Egy tavaly októberi konferenciabeszélgetés során az is kiderült, hogy a Linux-alapú operációs rendszert a Palm saját mérnökei fejlesztik, és teljesen független lesz a Palm OS-t felvásárló japán ACCESS cég saját linuxos projektjétől, az ALP-tól.

Palm Centro
Palm Centro

A Palm mobilplatformja alapos modernizáción esik át, például képes lesz egyidejűleg adat- és hangforgalmat bonyolítani, illetve alapvetően támogatja majd a jól megszokott Palm alkalmazásokat, melyek Windows Mobile platformon elérhetetlenek. A cég ugyanakkor világossá tette, hogy a Nova elsősorban a fogyasztói szegmensbe szánt készülékekre (például Centro-sorozat) kerül majd, az üzleti okostelefonokon továbbra is Windows Mobile OS fut majd. Az új szoftverkörnyezetre külső cégek, vagy egyedi fejlesztők is könnyebben fejleszthetnek majd saját alkalmazásokat.

A cégnek most mindennél nagyobb szüksége van arra, hogy eladható, sikeres termékeket vezessen be a piacra -- ennek a törekvésnek lehet része az új OS bevezetése is: az alapvetően sikeres Centro okostelefon-család ellenére a Palm az augusztus 31-én véget ért negyedévben 39,5 millió dollárnyi nettó veszteség mellett működött -- a cég már egy évvel ezelőtt is veszteséges volt, igaz, az akkori, 841 ezer dolláros első negyedéves veszteség eltörpül a mostani eredmények mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról