:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. december 12. 10:18

Megérkezett a végleges Google Chrome

Tegnapelőtt még csak meglebegtette a Google elnökhelyettese, Marissa Mayer, tegnap pedig a hivatalos bejelentés is megérkezett arról, hogy a Google Chrome a béta állapotból kilépve, végleges változatban érhető el. A 3 hónapja bejelentett és azon nyomban be is mutatott, legfiatalabb böngésző rekordidő alatt ért el a tesztfázistól a fogyasztható állapotig.

[HWSW] Tegnapelőtt még csak meglebegtette a Google elnökhelyettese, Marissa Mayer, tegnap pedig a hivatalos bejelentés is megérkezett arról, hogy a Google Chrome a béta állapotból kilépve, végleges változatban érhető el. A 3 hónapja bejelentett és azon nyomban be is mutatott, legfiatalabb böngésző rekordidő alatt ért el a tesztfázistól a fogyasztható állapotig.

Meglepetés Párizsban

A technológiai start-upok bemutatkozását lehetővé tévő párizsi LeWeb 08 konferencia nem várt meglepetéssel szolgált, hiszen a zsűriben is jelen lévő Google ezekre a napokra időzítette az ősszel bejelentett böngészőjének hivatalos startját. A nyílt forráskódú elemekből is építkező Chrome-ot több PC-gyártó várta már, hiszen egészen addig nem használhatták fel, amíg béta állapotú volt, így viszont a Google Apps és a Google Toolbar mellé ez is bekerülhet az előretelepített csomagokba világszerte.

Már a béta Chrome-ot is több mint 10 millió ember használta világszerte a Google állítása szerint, habár az még hiányos volt, több hibával és teljesítménygondokkal is küszködött. Az elmúlt 100 napban végzett fejlesztési munkák azonban a cég nyilatkozata szerint meghozták az eredményeket, s egy sokkal stabilabb és gyorsabb változat tölthető le a programból, immáron a béta címke nélkül, indulásként 1.0.154.36 verziószámmal.


1.0.154.36 -- csak egyszerűen

Gyorsabb legyen és stabilabb

A böngésző fejlesztésekor az alapvető cél a felhasználói élmény fokozása volt, javítani kellett azt az érzetet, amit az emberek internethasználat közben kapnak. A Google mérnökei abból indultak ki, hogy a mai weboldalak nagy része már nem csak a szövegre épül, hanem számos egyéb tartalommal operál, amivel a böngészőnek is meg kell küzdeni.

A beta Chrome sok szempontból elvarázsolta a tesztelőket, de több hibája is volt, például a Flash-tartalmak megjelenítésében vagy a JavaScript-futtatásban is gyengélkedett, annak ellenére, hogy egyébként gyorsan működött. A mérnökök ezeken a területen igyekeztek javítani, illetve a saját fejlesztésű V8 JavaScript motort pofozták ki, ami érezhetően még gyorsabbá tette a Chrome-ot.

"Habár a béta státuszból kikerült a Chrome, stabilitása és teljesítménye is megfelel az elvárásainknak, a fejlesztéssel még közel sem vagyunk készen. További szolgáltatásokat tervezünk integrálni a programba, és a Mac-, illetve Linux-kompatibilis verziók megjelenése is egyre aktuálisabb" -- mondta Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője.

Nem az új funkciók dominálnak

Új szolgáltatások alig kerültek a Chrome végleges változatába. Az egyik közülük a könyvjelzők kezelésének módosítása, ami a Google szerint a felhasználók részéről a legkomolyabb igény volt a béta megjelenésétől kezdve. A másik fejlesztés pedig a biztonsági funkciókat csoportosította egy helyre, illetve egészítette ki magyarázatokkal, leírásokkal, hogy felhasználók jobban megértsék, mi mire való és hogyan működik.

A Chrome fejlesztési ritmusa szokatlan mind a teljes szoftverpiacot, mind a Google gyakorlatát nézve. Vannak szolgáltatások, melyek már évek óta béta állapotban vannak, s ennek ellenére fejlődnek, tökéletesednek, míg a Chrome a hirtelen berobbanása után három hónappal máris azt állítja magáról, hogy készen van. A hivatalos Chrome kiadást leszámítva is látszik, hogy a Google igyekszik gyorsítani a böngészők világának átállását a nyílt szabványokra, miközben hangsúlyt fektetnek a médiatartalmak jobb megjelenítésére és a biztonsági kiegészítők beépítésére is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.