Szerző: Koi Tamás

2008. december 11. 13:20

Jön az AVM fullextrás hálózati hubja

Hamarosan Magyarországon is piacra kerül az AVM legújabb, több vezetékes szolgáltatást integráló, számos extra funkcióval ellátott hálózati hubja (más néven home gateway, HGW), a FRITZ!Box Fon WLAN 7270. A német cég eddig visszafogott jelenléttel képviseltette csak magát itthon, ugyanakkor a jövőben terjeszkedésbe kezdene a magyar piacon, melynek egyaránt része lehet az internetszolgáltatókkal és a kiskereskedelmi partnerekkel kötött együttműködési megállapodás -- mondta el az AVM mai sajtótájékoztatóján Klaus von Kries értékesítési igazgató.

[HWSW] Hamarosan Magyarországon is piacra kerül az AVM legújabb, több vezetékes szolgáltatást integráló, számos extra funkcióval ellátott hálózati hubja (más néven home gateway, HGW), a FRITZ!Box Fon WLAN 7270. A német cég eddig visszafogott jelenléttel képviseltette csak magát itthon, ugyanakkor a jövőben terjeszkedésbe kezdene a magyar piacon, melynek egyaránt része lehet az internetszolgáltatókkal és a kiskereskedelmi partnerekkel kötött együttműködési megállapodás -- mondta el az AVM mai sajtótájékoztatóján Klaus von Kries értékesítési igazgató.

Az 1986-ban alapított, berlini központú AVM-et bár Magyarországon kevesen ismerik, a honi piacon olyan jelentős gyártókkal áll versenyben, mint a Thomson vagy a Siemens: a mindössze 460 főt alkalmazó, saját fejlesztésű eszközöket gyártó cég Németországban, a DSL-eszközök piacán 2007-ben első tudott lenni, európai viszonylatban pedig a második pozíciót sikerült elcsípnie.

A gyártó augusztusban jelentette be legújabb, prémiumkategóriás hálózati eszközét, mely ADSL2+ modemet, hálózati útválasztót, vezeték nélküli kézibeszélőket kiszolgáló DECT-bázisállomást és egy kisebb telefonközpontot is magába integrál. A FRITZ!Box Fon WLAN 7270 egy a 802.11n szabván 2.0-s tervezetének is megfelelő rádióval is képes kommunikálni a hozzá csatlakoztatott eszközökkel, a vezetékes összeköttetésről négy Fast Ethernet port gondoskodik.

FRITZ!Box Fon WLAN 7270

Az AVM eszközének kényelmi és extra funkciói közé tartozik egyebek mellett az egyszerre akár hat vezeték nélküli kézibeszélőt is lekezelő DECT-bázisállomás, mellyel a legtöbb készülék néhány gombnyomással szinkronizálható (ezek ráadásul a CAT-iq technológiának köszönhetően elvileg jobb hangminőséget is nyújthatnak a hagyományos megoldásoknál). A hub analóg és ISDN vonalakat egyaránt képes kezelni, VoIP-módban is működik (maximum 10 SIP-számot lehet eltárolni vele), a beépített kisközpont listát vezet a hívásokról, üzenetrögzítőként is működik és átirányítást is be lehet programozni vele. A FRITZ!Box Fon WLAN 7270 emellett a beérkező faxokat képes PDF-állományokba menteni, majd akár a megadott e-mail címre továbbítani, valamint e-mail push funkcióval is ellátták.

A biztonságos vezeték nélküli üzemmódot szolgáló, említésre méltó extra, hogy az AVM készüléke alapesetben bekapcsolt WLAN-titkosítással érkezik, az egyedi kulcsot az eszköz alján található matricáról lehet leolvasni. A HGW-t egy környezetkímélő, az áramfogyasztást csökkentő üzemmóddal is felruházta a gyártó: a WLAN-rádió többféleképpen is kiiktatható, így a készülékre került nyomógomb mellett a DECT-telefonon bepötyögött kódsor, vagy az adminisztrációs felületen beállított időintervallum elérése is kikapcsolja a Wi-Fi-t. A FRITZ!Box Fon WLAN 7270-hoz USB-porton keresztül nyomtató és külső adattár is csatlakoztatható, illetve a WLAN Stick nevű USB-s Wi-Fi modul is beköthető ide, így a két eszköz pár másodperc alatt automatikusan szinkronizálható, a felhasználónak ezután a számítógépen már nem kell megadnia az egyedi WLAN-beállításokat.

A FRITZ!Box Fon WLAN 7270 az elkövetkező hetekben érkezik meg a magyar piacra. A terméknek egyelőre nincs hazai ára, a német boltokban ugyanakkor nagyjából 270 eurót (ez napi árfolyamon számolva körülbelül 71 ezer forint) kérnek érte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról