Szerző: Bányai György

2008. december 5. 14:16

Jöhetnek a HD-felvételre képes webkamerák a Samsungtól

A Samsung olyan HD-felvételre alkalmas CMOS-képérzékelőt jelentett be, mely kellően kicsi ahhoz, hogy elférjen a notebook-kijelzők kávájában megbúvó webkamerában.

[HWSW] A Samsung olyan HD-felvételre alkalmas CMOS-képérzékelőt jelentett be, mely kellően kicsi ahhoz, hogy elférjen a notebook-kijelzők kávájában megbúvó webkamerában.

A Samsung új, S5K4AW szenzora 1/4 hüvelyk fizikai méretű, ezért nem okoz majd a noteszgépgyártók számára túl nagy fejtörést, hogy helyet keressenek számára a kijelző felett. A képérzékelő 1,2 megapixel felbontásra képes, segítségével a 720p felbontású videók 30, a 640x480 képpontos, VGA-felbontású mozik pedig akár 60 képkockás másodpercenkénti sebességgel is rögzíthetők. A gyártó kiemelte, hogy az új szenzor a kedvezőtlen fényviszonyok mellett a korábbi változatokhoz képest kevesebb zajt termel.


S5K4AW

A Samsung szerint a jelenleg piacon lévő különálló, illetve beépített webkamerák állóképek készítésére lettek optimalizálva, míg a most bejelentett újdonságnak inkább a folyamatos felvétel a terepe. Az S5K4AW olyan képfeldolgozó módot is támogat (2x2), mely során a VGA-felbontású felvételek esetén a teljes képérzékelő terület aktív lehet, ekkor a lapka érzékenysége háromszor nagyobb mint a rivális modelleké.

A magasabb érzékenység egy webkamera esetében akkor jöhet jól, ha a beszélgetőtárs arcát kizárólag a webkamera alatti képernyő fénye világítja meg. A Samsung már elkészült az S5K4AW CMOS képérzékelő működő próbapéldányaival, a tömegtermelés jövő év első felében indulhat be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról