Szerző: Bányai György

2008. december 5. 12:35

Visszatérnek a piacra a Yashica fényképezőgépek

Sokan örülnének, ha visszatérne az értékes fényképezőgép-gyártó, akinek nevéhez számtalan ötletes megoldás, vagy több forradalmi újítás is kötődik, de sajnos a Yashica névtől mostanában nem várhatunk világmegváltó ötleteket. A Yashica EZ F1231 kompaktgép esetében mindössze arról van szó, hogy, egy, a sokadik hátsó sorban helyet foglaló fényképezőgép-gyártó próbál a név használatával, érzelmekre és emlékekre építve szélesebb vevőkörre találni.

[HWSW] Sokan örülnének, ha visszatérne az értékes fényképezőgép-gyártó, akinek nevéhez számtalan ötletes megoldás, vagy több forradalmi újítás is kötődik, de sajnos a Yashica névtől mostanában nem várhatunk világmegváltó ötleteket. A Yashica EZ F1231 kompaktgép esetében mindössze arról van szó, hogy, egy, a sokadik hátsó sorban helyet foglaló fényképezőgép-gyártó próbál a név használatával, érzelmekre és emlékekre építve szélesebb vevőkörre találni.

A tapasztalt fotósok számára egyáltalán nem ismeretlen Yashicát 1949-ben alapították Japánban, a cég az első időkben elektronikus időmérő órák alkatrészeinek gyártásával foglalkozott. A Yashica (akkor még Yashima Seiki) a fényképezőgépek világába négy évvel később lépett, innentől indult a filmes gépekkel szárnyalása. A Yashima 1957-től az Egyesült Államokban Yashica néven forgalmazta gépeit, köztük 1965-től Electro 35 távmérős modellt, mely elsőként alkalmazott elektronikus vezérlést. Ebből a fényképezőgépből ötmillió darab talált gazdára.

A Yashicához kötődik a Contax márkanév is, melyet a gyártó Carl Zeiss lencsékkel szerelt fényképezőire írt. 1983-ban a Kyocerába olvadt a Yashica -- a Kyocera egy ideig mindhárom márkanéven forgalmazta fényképezőgépeit, ezért egyszerre láthattunk Kyocera, Yashica, valamint Contax modelleket is a polcokon. A Kyocera kezdetben az egyre olcsóbb gépekre fókuszált, aztán 2005-ben teljesen kivonult a fényképezőgépek piacáról.

A Yashica márkanevet idén a hongkongi MF Jebsen csoport vásárolta meg. A most bejelentett kompaktgép a japán Exemode terméke, ami az MF Jebsen Group leányvállalatának, a JNC Datum Technek a partnere. A Yashicához csak nevében kötődő fényképezőgépek 2008 októberétől készülnek, a most bejelentett újdonsággal együtt már több mint hét modellből áll a gyártó kompaktfényképező kínálata. Az Exemode termékei között hordozható DVD-lejátszót, hordozható TV-ket, videokamerákat, DVD-lejátszókat, valamint egyéb szórakoztató elektronikai termékeket is találunk.


Yashica Ez F1231

A 20 milliméter vékony, 135 grammos, hagyományos építési módot követő, 3 hüvelykes kijelzővel rendelkező Yashica EZ F1231 1/1,8 hüvelykes CCD képérzékelője 12 megapixeles képekhez juttatja a 30 megabájtnyi belső memóriát, vagy a kártyarésbe csúsztatható SD/SDHC kártyákat, mely képeken a háromszoros optikai közelítésre alkalmas lencse rajza látható. Az érzékenység ISO 50-től ISO 1600-ig hét lépésben állítható. Az optika fényereje átlagos, értéke F:2,8-F5,1. Az EZ F1231 automata üzemmód mellett kínál kézi beállítást is, de egy 25 körülményt átfogó témaautomatikára is hagyatkozhat a képet készítő személy. A 4000x3008 képpont felbontású fényképek mellett a kompaktgép 720x480 pixeles szélesvásznú klipek forgatását is lehetővé teszi.

A nosztalgikus lelkűek -- akik a most ismertetett gyártó mellett Praktica gépek közül is válogathatnak -- az emlékek hamiskás szilánkját 200 eurós áron vásárolhatják meg jövő év elejétől. Az Exemode kínálatában

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról