Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 3. 13:24

Pályakezdő informatikusok: a diploma mellé tapasztalat és nyelvtudás is kell

Még mindig a műszaki és gazdasági végzettségű hallgatók a legkeresettebb pályakezdők, 2008 elején a vállalatok mérnöki, informatikai és gazdasági területen hirdették meg a legtöbb nyitott pozíciót -- adta hírül az IT Jobs Személyzeti Tanácsadó Kft. A diploma viszont önmagában már nem elég: a szakmai tapasztalat sokat számít, a nyelvtudás pedig nélkülözhetetlen.

[HWSW] Még mindig a műszaki és gazdasági végzettségű hallgatók a legkeresettebb pályakezdők, 2008 elején a vállalatok mérnöki, informatikai és gazdasági területen hirdették meg a legtöbb nyitott pozíciót -- adta hírül az IT Jobs Személyzeti Tanácsadó Kft. A diploma viszont önmagában már nem elég: a szakmai tapasztalat sokat számít, a nyelvtudás pedig nélkülözhetetlen.

Létfontosságú a szakmai tapasztalat

A diplomás pályakezdők alkalmazása jelentős kockázattal jár, mivel a tapasztalatlanságuk miatt kezdetben nem vagy nem eléggé produktívak. Az ilyen munkaerő hatékony foglalkoztatásának feltétele az olyan vállalati belső programok megléte, amelyek lerövidítik a munka világába történő integrációs időszakot. Mára számos multinacionális nagyvállalat bevezette gyakornoki programját, elősegítve a friss diplomások foglalkoztatását és biztosítva a saját szakember-utánpótlást, de ez közel sem általános.

Az ilyen programok bizonyos területeken gyakorlatilag megkerülhetetlenek, mivel a felsőoktatási intézményekből kikerülő pályakezdők egyszerűen nincsenek piacképes kompetencia birtokában, az ismereteik gyakran az elméletre korlátozódnak, nem ismerik a legújabb technológiát, eszközöket. Ezért a felsősoktatási hallgatóknak törekednie kell szakmai gyakorlat megszerzésére már az egyetemi vagy főiskolai évek alatt, emellett nem hanyagolhatják el a folyamatos tanulást, az új technológiák és piaci trendek nyomon követését és a kommunikációs készség fejlesztését sem.

A külföldi szakmai gyakorlat és ösztöndíj elnyerése is kiváló lehetőség a gyakorlati ismeretek megszerzésére és az idegen nyelv fejlesztésére is. Fontos, hogy a pályakezdő fiatalok már az egyetem, főiskola ideje alatt tájékozódjanak a multinacionális vállalatok által indított karrierprogramokról, s eldöntsék, hogy az informatika mely területe érdekli őket és tudatosan készüljenek erre a területre. Az ambiciózusabbaknak mindenképpen ajánlott legalább egy szakmai vizsga megszerzése -- rendszermérnököknek MCP, biztonságtechnikai szakembereknek CISA, hálózati irányultságúaknak CCNA, CCNP vagy CCVP. A technikai területen elhelyezkedő mérnököknek leginkább OKJ vizsgát célszerű tenniük.

Kik keresnek a legjobban?

Az IT Jobs Személyzeti Tanácsadó Kft. tapasztalatai szerint fejlesztők közül a Java, C, C++, C# és .NET nyelvekben jártas programozók a legkeresettebbek, a rendszermérnökök közül a (Cisco, Unix, Linux) hálózati tudással rendelkezők indulnak a legjobb eséllyel az állásokért, az ERP- tanácsadók közül pedig az SAP, Oracle és Microsoft NAV ismerettel rendelkező szakemberek a legfelkapottabbak.

Az informatikai szakemberek, így a pályakezdők fizetését is nagyban befolyásolja a nyelvtudás, a szakvizsga és a tanulmányok mellett szerzett szakmai tapasztalat. Pályakezdőként közel egységesnek mondható a keresetük, függetlenül attól, hogy milyen területen találnak állást, később azonban egyre nagyobb szórás várható a fizetések tekintetében. Egy fővárosi rendszergazda kezdetben 200-270 ezer forintos fizetésre számíthat, egy fejlesztő ritkán kap 250 ezer forintnál sokkal kevesebbet, de pár év tapasztalattal a fizetése elérheti a 400 ezer forintot is. A tanácsadókat eleinte 270 ezer forint körüli havi fizetésért foglalkoztatják, de az eltelt évek múltán ez akár háromszorosára vagy még tovább is emelkedhet.

A pályakezdő informatikusoknak fele sem beszél angolul

A European Student Barometer 2008-as felmérése alapján a hazai műszaki hallgatók 38 százaléka beszél angolul és 14 százaléka németül, ez köszönőviszonyban sincs az európai átlaggal, ahol a műszaki hallgatók 85 százaléka rendelkezik angol nyelvismerettel. A Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet 2008-as felméréséből kiderül, hogy a műszaki végzettségű diplomás pályakezdőket leginkább a külföldi tulajdonban lévő nagyobb vállalatok alkalmazzák, ahol elengedhetetlen az idegen nyelvismeret a munkavégzéshez. 2008-ban a meghirdetett pozíciók közel kétharmadában volt elvárás az angol tárgyalási szintű ismerete.

A diplomás pályakezdők iránti kereslet 2009-ben is erős marad, ugyanakkor a gazdasági válság miatt az elhelyezkedési esélyek átmenetileg romlani fognak, így felértékelődik majd a szakmai tapasztalat és a nyelvtudás mellett a flexibilitás (projektmunka) szerepe. Az IT Jobs szerint a jövőben megindul a differenciálódás az oktatási intézmények között és felértékelődik a szerepük, egy jobb hírű egyetem hallgatói sokkal nagyobb eséllyel találnak majd jó informatikai állást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról