Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 3. 12:36

Megtorpan a növekedés a merevlemezek piacán

Az iSuppli piacelemző cég szerint a PC-k és más berendezések iránti kereslet megcsappanása miatt a negyedik negyedévben akár csökkenésnek is indulhat a merevlemezpiac a harmadik negyedévhez képest. Ugyanakkor az SSD-k forgalma szélsebesen nő.

[HWSW] Az iSuppli piacelemző cég szerint a PC-k és más berendezések iránti kereslet megcsappanása miatt a negyedik negyedévben akár csökkenésnek is indulhat a merevlemezpiac a harmadik negyedévhez képest. Ugyanakkor az SSD-k forgalma szélsebesen nő.

Az iSuppli pesszimista jóslata szerint a negyedik negyedévben a merevlemezek piaca 149,4 millió darabra rúg majd, ami a harmadik negyedévhez képest 10 százalékos visszaesést jelent. Az optimista előrejelzés 157,5 millió meghajtóról szól, ami még mindig kevesebb mint a harmadik negyedévben eladott 158,3 millió darab. Krishna Chander elemző szerint az optimista forgatókönyv a valószínűbb, ugyanis ez egybeesik a legnagyobb merevlemezgyártók előrejelzéseivel. A piacvezető Seagate 156 millió, a gyártók rangsorában második Western Digital 161,7 millió darabra becsüli a negyedik negyedéves piacot.

Amennyiben ez a jóslat valóra válik, a 2008-as merevlemezpiac 593,2 millió darabot tesz majd ki, ami 14,9 százalékos növekedés 2007-hez képest. 2009-ben a forgalom alig 4-7 százalékkal nő majd az iSuppli szerint, vagyis a növekedés üteme felére, harmadára esik vissza

A flash memóriachipekből álló SSD-k eladásai idén mindössze 3,2 millió darabot tesznek ki az iSuppli becslései szerint, jövőre ez hatszorosára növekedik és megközelíti a 19 millió darabot, a piaci forgalom pedig az 1,4 milliárd dollárt, ami az idei bevétel több mint nyolcszorosa. A bevétel valószínűleg azért emelkedik nagyobb mértékben a volumennél, mert az SSD-k ma még elsősorban PC-k, notebookok tartozékai, jövőre viszont megindulhat a széles körű elterjedésük a szerverekben, tárolókban, az ide szánt meghajtók azonban jóval drágábbak. Az iSuppli úgy véli, 2012-ben már 88,6 millió SSD találhat gazdára 9,3 milliárd dollár értékben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról