Szerző: Koi Tamás

2008. december 3. 10:03

Hatalmasat lendíthet a Chrome népszerűségén a bővítmények megjelenése

Nem kizárt, hogy belátható időn belül megjelenhetnek az első, külső fejlesztők által készített bővítmények a Google böngészőjéhez, a Chrome-hoz. A felhasználók és a fejlesztők egyöntetű véleménye szerint ha a projekt elindul, hatalmasat ugorhat a program népszerűsége.

[HWSW] Nem kizárt, hogy belátható időn belül megjelenhetnek az első, külső fejlesztők által készített bővítmények a Google böngészőjéhez, a Chrome-hoz. A felhasználók és a fejlesztők egyöntetű véleménye szerint ha a projekt elindul, hatalmasat ugorhat a program népszerűsége.

A tervek szerint hamarosan különböző bővítményekkel lehet majd ellátni a Chrome-ot, a Google szeptemberben megjelent, jelenleg a 0.4-es bétaváltozatnál tartó webböngészőjét -- derül ki az egyik fejlesztő, Aaron Boodban blogjából. A kiegészítő szoftverek megjelenése azt jelentené, hogy a Chrome extra funkcióit a Mozilla Firefoxhoz hasonlóan a saját igényei szerint szabhatná át a felhasználó.

A Mozilla böngészője részben ezeknek a kiegészítőknek köszönheti egyre növekvő népszerűségét: a Firefoxhoz a legkülönfélébb kategóriákban, immár nagyjából ötezer -- részben belső fejlesztésű, részben külső fejlesztők által készített, zömében nyílt forráskódú -- plugin érhető el. Ezeket idén őszig több mint egymilliárd alkalommal töltötték le a felhasználók, ami jól jelzi, hogy a böngészési élményt teljesebbé tevő kiegészítőkre komoly igény mutatkozik.

Bár a Google maga is az internetes hirdetési piacból él, a keresőóriás szerint a reklámokat és Flash animációkat blokkoló pluginekre olyan komoly igény mutatkozik, hogy a Chrome első kiegészítői között szinte biztosan lesz olyan, mellyel el lehet rejteni, ki lehet iktatni ezeket a weboldal-komponenseket (a Firefox legnépszerűbb kiegészítői közt nem véletlenül található meg a Flash animációkat letiltó Flashblock vagy Ad Blocker).

A fejlesztők egyelőre nem tűzték ki az első Chrome-bővítmények megjelenési idejét, a programozók most azon dolgoznak, hogy a Google böngészőjéhez legalább olyan könnyű legyen plugineket illeszteni, fejleszteni, mint a Firefoxhoz, ezzel együtt a Chrome továbbra is kompakt, szerény erőforrásigényű alkalmazás maradhasson. A Chrome jelenleg a 0.4.154.25-ös bétaverziónál tart, a program legfrissebb kiadása november végén jelent meg.

A böngésző piacrészesedése az utóbbi hetekben egyre gyakoribbá váló frissítéseknek köszönhetően ismét 1 százalék fölé emelkedett (a HWSW olvasóinak 2,36 százaléka használt Chrome böngészőt a múlt hónapban). A Chrome végleges verziója korábbi információk szerint már januárban megérkezhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról