Szerző: Koi Tamás

2008. december 2. 13:47

Viharfelhők kísérik a magyarországi digitális televíziózás hajnalát

Tegnap délután Magyarországon is beköszöntött a digitális tévézés korszaka: az elsősorban a fővárost és környékét elérő tesztadást követően éles üzemben is elindult a földfelszíni digitális műsorszórás (Digital Video Broadcasting Terrestial, DVB-T).

[HWSW] Tegnap délután Magyarországon is beköszöntött a digitális tévézés korszaka: az elsősorban a fővárost és környékét elérő tesztadást követően éles üzemben is elindult a földfelszíni digitális műsorszórás (Digital Video Broadcasting Terrestial, DVB-T).

Halva született

Az Antenna Hungária idén 60 százalékos lakossági lefedettséget ígér, a MinDig TV azonban jelenlegi formájában nem tűnik életképes alternatívának az analóg sugárzással szemben: a korábban sokat hangoztatott ingyenességről szó sincs, ráadásul az eredetileg tervezett legalább féltucathoz képest egyelőre csak két csatornát továbbít az Antenna Hungária.

Az eredetileg tervezett időpontban, tehát december 1-én elindult, de a kritikus vélemények szerint halva született az Antenna Hungária digitális földfelszíni műsorsugárzási szolgáltatása, a MinDig TV. Az új platform jelentős társadalmi küldetést kíván betölteni: minden magyar állampolgár számára biztosítaná az előfizetési díj nélküli információ-szolgáltatáshoz való jogot, növekvő tartalomválasztékkal és új jellemzőkkel, mint például a nagyfelbontású (HD) adások vagy az elektronikus programkalauz (EPG).

Nem sokon múlott ugyanakkor, hogy az Antenna Hungária a saját maga által előírt határidőt lekésse: a HWSW információi szerint egy hete még egyetlen televíziótársasággal sem volt aláírt műsortovábbítási szerződése a cégnek, végül november 27-én, szinte az utolsó pillanatban sikerült tető alá hozni a 12 évre szóló megállapodást a Duna Televízió Zrt-vel, így a Duna TV adása HD-formátumban, a Duna II Autonómia pedig SD-ben kerül adásba a rendszeren -- jelenleg csupán ez a két csatorna fogható a MinDig TV szolgáltatás keretén belül.

A hatóság vizsgálódna

Lapunk úgy tudja, hogy a Magyar Televízió két csatornája, az m1 és az m2 azért nem kerülhetett be a kezdeti választékba, mert a közszolgálati televíziónál késve merült fel, hogy a digitális továbbítás megkezdéséhez kötelező közbeszerzési eljárást indítani. Tekintve azonban, hogy egyetlen pályázó van csak, ez inkább tekinthető egyfajta technikai folyamatnak, a Duna Televízió esetében is lezajlott az eljárás bő egy hét alatt. Más kérdés, hogy az eljárást követően kuratóriumi döntés is szükséges, miközben az Antenna Hungáriát köti a Nemzeti Hírközlési Hatóssággal (NHH) szeptemberben megkötött szerződésben szereplő december 31-i határidő.

A HWSW-nek nyilatkozó hatósági források szerint meg kell vizsgálni, hogy a MinDig TV december 1-i indulásával az említett csatornák mellett miért nem kerülhetett sor a többi közszolgáltati csatorna szerződéses vállalás szerinti továbbítására. "A hatóság örül, hogy elindult a szolgáltatás, de ki kell vizsgálni, miért nincs fent az a tartalom, melynek ott kellene lennie" -- nyilatkozta lapunknak Márton György, az NHH szóvivője.

Márton a HWSW-nek elmondta, hogy a vizsgálat eredményétől függően az Antenna Hungária a nem szerződésszerű teljesítés miatt akár komoly szankciókra is számíthat, erről azonban egyelőre semmiféle konkrét döntés nem született. December elsején egyelőre egyik szerződött fél sem tudta megmondani, mi lesz abban az esetben, ha a december 31-i határidő lejártát követően sem sikerül műsortovábbítási szerződést kötni a Magyar Televízióval. Az Antenna Hungáriának ráadásul nem csak a közszolgálati televíziókkal, hanem a rádióadókkal is meg kell állapodnia a megadott határidőig, a DAB+ (Digital Audio Broadcast+) szolgáltatás éles üzeme máig nem indult el a tartalom hiányában.

Pozícióharc a médiatörvény miatt?

A műsorszórónak további fejfájást okoz, hogy a MinDig TV szolgáltatással kapcsolatban korábban részvételi szándéknyilatkozatott tett kereskedelmi csatornák lapértesülések szerint perre mennek: a TV2 november 28-án a Fővárosi Bírósághoz fordult, amiért az Antenna Hungária a tartalomszolgáltató szerint megpróbált erőfölényével visszaélni a tárgyalások során. Az Index úgy tudja, hogy a másik kereskedelmi csatorna, az RTL Klub alkotmánybírósághoz fordult, amiért a két kereskedelmi csatornát diszkriminálja a törvény: az RTL Klubnak és a TV2-nek december 1-ig végleges döntést kellett volna hoznia a csatlakozás kapcsán, miközben a többi csatorna bármikor csatlakozhat a rendszerhez.

A HWSW információi szerint a vita voltaképpen nem a digitális átállással hozható összefüggésbe, sokkal inkább az új médiatörvénnyel kapcsolatos pozícióharcnak tekinthető. Az Antenna Hungária közleményében kifejti, bízik benne, hogy az új médiatörvénnyel és egyéb nyitott ügyekkel kapcsolatos kérdések a közeljövőben tisztázódhatnak, fentiek jelentősen hozzájárulhatnak a MinDig TV szolgáltatás kínálatának véglegesítéséhez.

Tízezrekbe kerülő ingyenesség

A szolgáltatás tartalmi oldala mellett akad néhány tisztázásra váró kérdés a technikai megvalósítás kapcsán is. Bár az Antenna Hungária ingyenes szolgáltatásként hirdeti a MinDig TV-t, a vételhez szükséges berendezésekért (beltéri egységek, tunerkártyák vagy digitális tunerrel ellátott televíziókészülékek) természetesen mindenkinek fizetnie kell, egyelőre meglehetősen borsos árat. Az Antenna Hungária egy erre a célra létrehozott promócióval segíti a könnyebb eligazodást a vételi eszközök piacán (a MinDig TV vételére bevizsgált eszközök matricás jelzést kapnak) -- egy, a többoldalas kritériumnak megfelelő (MPEG-4 tömörítésű, HD-adások vételére is alkalmas) set-top box legalább 30-40 ezer forintba kerül, mondta el a HWSW kérdésére Tímári Sándor, a vevőkészülékek nagykereskedelmi forgalmazásával foglalkozó Infopatika Kft. ügyvezetője.

Az eredeti vállalások szerint ezeket a beltéri vevőegységeket (melyekhez elég egy megfelelő állapotú kültéri tetőantennát csatlakoztatni) kedvezményes részletfizetési konstrukció keretén belül is meg lehetne vásárolni, így az eszközök törlesztőrészlete maximum a jelenlegi minimálbér egy százaléka lenne havonta. Az Antenna Hungáriánál lapunk kérdésére nem tudták megmondani, mikor és pontosan milyen feltételekkel lehet majd igénybevenni ezt a konstrukciót.

Még három év a teljes átállásig

Az Antenna Hungária a szerződés szerint nagyságrendileg 25 milliárd forintot költ a digitális földfelszíni sugárzású hálózat kiépítésére a következő 4-5 év során. A magyar állam és az NHH előírásai alapján az Antenna Hungária annak érdekében, hogy a digitális televíziós sugárzást megkezdhesse, ez idő alatt csaknem az összes műsorszóró antennarendszer rekonstrukcióját elvégzi. Az analóg földfelszíni műsorszórás a televíziós sugárzás esetében 2011. december 31-ig folyik, a rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról