Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 3. 09:37

Megjelent a Vista SP2 bétája, a Windows 7 béta pedig januárban jön

Január közepén érkezhet a Windows 7 első bétája -- derül ki az MSDN Developer Conference weboldalán olvasható információkból. A Microsoft fejlesztői konferenciasorozatát népszerűsítő webhelyen az olvasható, hogy a roadshow idei három állomásán résztvevők megjelenéskor postán megkapják a Windows 7 Beta 1-et tartalmazó DVD-t, a január 13-án Chicagóban zajló eseményen azonban már a helyszínen átvehetik, ami arra enged következtetni, hogy ekkorra már kész lesz a béta. A Vista SP2 béta az MSDN-előfizetők számára már elérhető, a nagyközönség holnaptól töltheti le.

[HWSW] Január közepén érkezhet a Windows 7 első bétája -- derül ki az MSDN Developer Conference weboldalán olvasható információkból. A Microsoft fejlesztői konferenciasorozatát népszerűsítő webhelyen az olvasható, hogy a roadshow idei három állomásán résztvevők megjelenéskor postán megkapják a Windows 7 Beta 1-et tartalmazó DVD-t, a január 13-án Chicagóban zajló eseményen azonban már a helyszínen átvehetik, ami arra enged következtetni, hogy ekkorra már kész lesz a béta. A Vista SP2 béta az MSDN-előfizetők számára már elérhető, a nagyközönség holnaptól töltheti le.

Funkciókész béta

A redmondi vállalat elsőként az október végén tartott Professional Developers Conference-en adott ki nyilvános előzetest a Windows 7-ből, azonban az akkor még csak a bétát megelőző M3 (alpha) verzió volt. A Los Angelesben tartott rendezvény több ezer látogatója hozzájuthatott az előzeteshez, amely aztán villámgyorsan felkerült a legnépszerűbb fájlcserélő hálózatokra, így gyakorlatilag bárki elérheti, kipróbálhatja. A lemezkép mindössze 2,7 gigabájt (a 64 bites 3,4 GB) helyet foglal, a telepítéshez pedig semmi másra nincs szükség, mint a kicsomagolt ISO-fájlt kiírni DVD-re, lefuttatni a telepítőt, a termékaktivációs kulcs helyét pedig egyszerűen üresen hagyni.

A PDC-n bemutatott és a fájlcserélékön elérhető előzetes még nem funkciókész, vagyis nem rendelkezik a végleges változat összes képességével (néhány rejtett funkció elővarázsolható az M3-ból). Talán ezért is történhetett, hogy az élő demonstráció sem volt igazán meggyőző, a Windows 7 kapcsán bemutatott újdonságok főképp kozmetikai változások a Windows Vistához képest. Persze vannak azért figyelemre méltó újdonságok is a Windows 7-ben. A merevlemezek mellett már hordozható meghajtók tartalma is védhető a BitLockerrel, a Device Stage-nek köszönhetően a korábbinál jobban, kényelmesebben kezelhetők a számítógéphez csatlakoztatott mobil eszközök (mobiltelefon, PDA), emellett az operációs rendszert felkészítették az érintéses használatra is.

[+] Először demonstrálta a Microsoft a Windows 7-et

Steven Sinofsky, a Windows 7 fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető előadásában kiemelte, a Windows 7 programozói nagy figyelmet fektettek az erőforrások gazdaságos felhasználására, ezért aztán az operációs rendszer hardverigénye csökkent, sebessége pedig megnőtt. Mivel a Windows 7 a Vista, illetve a Windows Server 2008 továbbfejlesztett kernelére épül, a meghajtóprogramok és szoftverek kompatibilisek maradnak az új Windowszal. Az operációs rendszer megjelenésének időpontjával kapcsolatban továbbra sincs új információ, a végleges verziót pedig még mindig 3 évvel a Vista utánra ígérik, ami 2009 végét vagy 2010 elejét jelenti.

Megjelent a Vista SP2 béta

Eközben a vállalat az MSDN-előfizetők számára elérhetővé tette a Windows Vista második javítócsomagjának bétáját, amit holnaptól a nagyközönség is letölthet, tesztelhet. A végleges verziót áprilisra várják a bennfentesek, bár egyelőre nem tudni, hogy ez a fejlesztés befejezését vagy a megjelenés idejét jelenti-e: a Vista SP1 esetében a két dátum között másfél hónap telt el.

A Vista SP2 a szokásos hibajavítások mellett olyan újdonságokat tartalmaz majd mint a Blu-ray és Bluetooth 2.1 támogatása, illetve a Windows Search 4, bár utóbbi kettőt különálló frissítésként már eddig is letölthették a Vista-felhasználók. További figyelemre méltó újdonság a Windows Connect Now, ami a vezeték nélküli hálózatok konfigurációját egyszerűsíti, illetve lehetőség lesz exFAT fájlrendszer esetén UTC időt használni, így időzónák között is zökkenőmentesen lehet állományokat szinkronizálni. A Vista SP2-ben található újdonságokat Microsoft weboldala részletezi.

A Vista SP2 érkezésével egyidőben frissül a Windows Server 2008 is. Amint az ismert, a szerverekre szánt operációs rendszer már a Vista SP1 után jelent meg, vagyis az abban található javításokat már tartalmazza. Így alighanem a Windows Server 2008-hoz kiadott javítócsomag is a Service Pack 2 nevet viseli majd. Az SP2 legfontosabb újdonsága a Hyper-V virtualizációs köztesréteg végleges változata.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról