Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 2. 11:24

Az Intel segítségével fejleszt vállalati SSD-ket a Hitachi

Közösen fejleszt SSD-ket az Intel és a Hitachi merevlemezekkel, tárolókkal foglalkozó részlege, a Global Storage Technologies -- az erről szóló megállapodást tegnap jelentette be a két cég. A meghajtókhoz az Intel szállítja a NAND memóriachipeket, a Hitachi pedig a kompetenciát, amelynek révén a flash lapkákból csúcsteljesítményű tárolási megoldásokba beépíthető meghajtók lesznek.

[HWSW] Közösen fejleszt SSD-ket az Intel és a Hitachi merevlemezekkel, tárolókkal foglalkozó részlege, a Global Storage Technologies -- az erről szóló megállapodást tegnap jelentette be a két cég. A meghajtókhoz az Intel szállítja a NAND memóriachipeket, a Hitachi pedig a kompetenciát, amelynek révén a flash lapkákból csúcsteljesítményű tárolási megoldásokba beépíthető meghajtók lesznek.

A flash memóriák először csak a hordozható eszközökből szorították ki szinte teljesen a parányi merevlemezeket, nagy sávszélességük, kis késleltetésük, zajtalan működésük és kisebb fogyasztásuk miatt azonban ma már a szerverekben és adattárolókban is egyre népszerűbbek. Bár a vállalati felhasználásra szánt SSD-k ára egyelőre csillagászati, egyre több felhasználó hajlandó megfizetni ezt, hiszen bizonyos esetekben egyetlen SSD-vel tucatnyi vagy még több merevlemez váltható ki.

Az Intel az augusztus végén rendezett Intel Developer Forumon jelentette be, hogy szerverekbe és munkaállomásokba szánt SSD-kkel jelentkezik. Az egyelőre csak 32 gigabájtos kivitelben kapható X-25E Extreme SATA SSD szállítását októberben kezdte meg a cég, ez az egység azonban SATA felületű, a Hitachival közösen fejlesztett meghajtók a felsőbb szegmenst célozzák, Serial Attached SCSI (SAS) vagy Fibre Channel (FC) interfésszel rendelkeznek majd. A Hitachi egyelőre nem is tervezi, hogy noteszekbe vagy asztali PC-kbe szánt SSD-t dobjon piacra.

Az IBM merevlemezgyártó részlegének megvásárlásából létrejött Hitachi GST a Seagate és a Western Digital mögött a világ harmadik legnagyobb merevlemezgyártója. A Seagate 2007-ben 175 millió merevlemezt szállított le, piaci részesedése 33,9 százalékot tett ki, a Western Digital 22 százalékot, a Hitachi 17 százalékot szerzett. Az Intel és a Hitachi GST közös fejlesztésű SSD-i a Hitachi márkaneve alatt kerülnek forgalomba, előreláthatóan 2010-től.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról