Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 28. 09:38

Elhagyja a japán mobilpiacot a Nokia

Kivonul a japán mobilpiacról a Nokia, miután minden erőfeszítése ellenére sikertelenül vette fel a harcot a helyi gyártókkal. A finn cég egyedül a Vertu luxusmárkával marad jelen a szigetországban.

[HWSW] Kivonul a japán mobilpiacról a Nokia, miután minden erőfeszítése ellenére sikertelenül vette fel a harcot a helyi gyártókkal. A finn cég egyedül a Vertu luxusmárkával marad jelen a szigetországban.

A Nokia toronymagasan vezeti a mobiltelefonok világpiacát, a cég részesedése a harmadik negyedévben 38,2 százalék volt a Gartner szerint, Japánban azonban a 0,5 százalékot sem érte el. A felkelő nap országában a helyi gyártók uralják a piacot, a Sharp, a Panasonic, az NEC, a Toshiba és a Sony (Ericsson) mellett nem sok hely marad az olyan, világszinten is ismert és elismert márkáknak mint a Nokia, a Motorola vagy éppen a Samsung és az LG.

Még a világszerte hatalmasat robbantó Apple iPhone iránt is csak mérsékelt az érdeklődés Japánban, ugyan két hónap alatt elfogyott 200 ezer darab, de ezt követően az eladások látványosan visszaestek és piaci szakértők szerint kétséges, hogy az Apple valaha eléri-e az 1 milliós célkitűzést.

A rendkívül fejlett és telített japán mobilpiacon a harmadik negyedévben 18 százalékkal estek az eladások -- nem ideális terep a piacszerzésre. Timo Ihamuotila, a Nokia alelnöke szerint jelen gazdasági körülmények között nem kifizetődő a japán piacra szabott termékekbe fektetni. A harmadik negyedévben a Nokia forgalma 12,2 milliárd euró volt, 5 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban és 7 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A cég nettó profitja 1,56 milliárd euróról 1,1 milliárd euróra zuhant. A mobiltelefonokból és kapcsolódó szolgáltatásokból származó bevétel 7 százalékkal 8,6 milliárd euróra csökkent.

A Nokia egyúttal azt is bejelentette, olyan szoftverplatformot hoz létre, amivel a mobiltulajdonosok az otthoni berendezéseiket tudják irányítani, például a világítást, a szórakoztató készülékeket vagy akár a biztonsági rendszert. A Nokia Home Control Center a december elején Barcelonában zajló Nokia World rendezvényen mutatkozik be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról