Szerző: Bányai György

2008. december 1. 14:07

A Nikon frissítette csúcskategóriás tükörreflexes fényképezőjét

A Nikon ma bejelentette legújabb, teljes kisfilmes képkockányi érzékelővel szerelt tükörreflexes fényképezőjét, mely 24,5 megapixeles fotók készítését teszi lehetővé.

[HWSW] A Nikon ma bejelentette legújabb, teljes kisfilmes képkockányi érzékelővel szerelt tükörreflexes fényképezőjét, mely 24,5 megapixeles fotók készítését teszi lehetővé.

A Nikon ma frissítette full frame képérzékelős, 12,1 megapixeles D3 tükrös gépét. Az újdonság a D3x modellszámot kapta, ahogy az alsóbb kategóriás Nikon gépek esetében is találkozhattunk már az odabiggyesztett "x"-szel, ami a modellfrissítésre utall. A D3x a felbontás terén igen sokat fejlődött, CMOS szenzora 24,5 megapixeles, mely a képméretet, valamint a fizikai méreteket illetően is megegyezik a Sony Alpha DSLR A900 fényképezőgépben alkalmazottal -- valószínűleg a D3x-ben is a Sony által fejlesztett érzékelő teljesít szolgálatot.

A Nikon D3x az elődhöz hasonlóan kínál élőkép üzemmódot, rendelkezik HDMI-kimenettel, hátoldalán 922 ezer képpontos kijelző díszeleg, a képfeldolgozás feladata továbbra is az EXPEED processzoré, az autofókusz-rendszer pedig 51 pontos. A D3x 50 megabájtos tömörítetlen RAW állományokat gyárt, mely fájlméret nem meglepő a hatalmas pixelszám tükrében. Az új tükrös váz ISO 100 és ISO 1600 között állítható érzékenységet kínál, mely értékek kiterjeszthetők, ISO 50 és ISO 6400 is kiválasztható.


A Nikon D3x nagyon gyors, a gyártó állítása szeint a bekapcsolástól számított 12 milliszekundum alatt üzemkész, a kioldási késedelem pedig mindössze 0,04 milliszekundum. A 300 ezer expozícióra tervezett zár és a gyors EXPEED processzor teszi lehetővé, hogy 5 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel is készülhessen teljes felbontásban, mely 7 képre módosul a csökkentett, DX (24x16mm) aktív képérzékelő-méret és 10 megapixel esetén. A magnézium-ötvözet gépvázban két UDMA Compact Flash kártyát fogadó rés is van, melyek lehetőséget adnak arra, hogy a felvételekből biztonsági mentés készülhessen, de az is magvalósítható, hogy amíg az egyik JPEG képeket fogad, addig a másik RAW állományokat tároljon.

A beépített vakuval a kategóriától megszokott módon nem rendelkező Nikon D3x képes együttműködni a gyártó GP-1 GPS vevőegységével is, a képfeldolgozó áramkör pedig szoftveresen csökkentheti az optikák képszél-sötétedését, illetve a kromatikus aberrációt, vagyis a színhibát. Az új D3x a D3-tól a színfeldolgozás módjában különbözik, míg az előd 14 biten, addig a D3x 16 bites mélységben dolgoza fel az információkat. A teljes méretű képérzékelőt alkalmazó újdonság 8000 dolláros áron vásárolható meg a hónap végétől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról