Szerző: Bizó Dániel

2008. november 24. 13:58

iSuppli: drasztikusan lelassul jövőre a PC-piac

Fékeződik a globális PC-piac, állítja legfrissebb jelentésében az iSuppli piackutató, amit nem túl meglepő módon a pénzügyi krízis hatása magyaráz. A cég ennek megfelelően drasztikusan csökkentette a növekedési kilátásokat, becslése szerint az asztali szegmens zsugorodni fog, míg a notebookok továbbra is lendületben maradnak, főként a netbookoknak köszönhetően.

[HWSW] Fékeződik a globális PC-piac, állítja legfrissebb jelentésében az iSuppli piackutató, amit nem túl meglepő módon a pénzügyi krízis hatása magyaráz. A cég ennek megfelelően drasztikusan csökkentette a növekedési kilátásokat, becslése szerint az asztali szegmens zsugorodni fog, míg a notebookok továbbra is lendületben maradnak, főként a netbookoknak köszönhetően.

A legutóbbi előrejelzés óta drámaian megváltozott a gazdasági környezet, sok tekintetben végérvényesen, mondja az iSuppli. Az októberben kitört pénzügyi krízis számos hatalmas pénzintézetet döntött romokba, aminek eredményeként eltűnt a bizalom a pénzpiacról, a hitelezési források elapadtak vagy befagytak -- vagyis megdrágult a pénz. Ennek elkerülhetetlen következménye a tartós használati cikkek iránti kereslet lanyhulása, de a kereslet csökkenése felé hatnak a válság reálgazdaságban lecsapodó hatásai is, mint például az év végi jutalmak eltörlései, a keresetek befagyasztásai és az elbocsátások.

Az iSuppli korábban közel 12 százalékos PC-piaci növekedést prognosztizált 2009-re, ezt a várakozást most azonban 4,3 százalékra csökkentette. Ahogyan a krízis kedvezőtlen hatásai várhatóan gyengülnek, a piac is közelíteni fog korábbi pályájához. A piackutató 2010-re sokkal kisebb mértékben mérsékelte várakozásait, 9,4 százalékról 7,1 százalékra. Az idei évre 13 százalékos bővülést jelez előre az iSuppli. Az asztali gépek eladásai 5 százalékos csökkenést szenvednek el, miközben az eladott notebookok száma 15 százalékkal bővül, becsli a cég, az előrejelzés szerint legkevésbé az olcsó netbookok sínylik meg a barátságtalan gazdasági környezetet -- legóvatosabb várakozások is a szegmens duplázódását várják jövőre.

Az elmúlt negyedévekben a PC-piac rácáfolt a pesszimista kilátásokra, és várakozások feletti ütemben bővült, az IDC és a Gartner meg is emelték éves prognózisukat, rendre 15,7 és 12,5 százalékra. Mindez azonban még az októberi és novemberi események előtt volt. Az IDC frissített EMEA-előrejelzésében, mely régió eddig a globális piac egyik húzóereje volt, a hardverpiac 2 százalékos olvadását várja 2009-re, főként a szerverbeszerzések törlése és a PC-k cseréjének kitolása miatt. A második negyedévben még 24 százalékos bővülést regisztrált a cég a PC-piacon, a notebookok értékesítése 50 százalék felett növekedett az asztali gépek stagnálása mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról