Szerző: Bányai György

2008. november 24. 09:13

Kipróbáltuk: Sony Ericsson C905 mobiltelefon

A szerkesztőségünkben járt Sony Ericsson C905 a K750-tel elindított fotós vonalat követi. A külső számos ponton leszerepelt, de a telefon belül sok finomságot tartalmaz, szinte mindenre használható.

[HWSW] A szerkesztőségünkben járt Sony Ericsson C905 a K750-tel elindított fotós vonalat követi. A külső számos ponton leszerepelt, de a telefon belül sok finomságot tartalmaz, szinte mindenre használható.

Külön utakon

A C905 a Sony Ericsson Cyber-shot sorozatának csúcsán a korábbi K850i modellt váltja. A gyártó szakított az eddig jellemző szögletes formákkal és a hagyományos, "candybar" elrendezéssel, a C905 szétcsúsztatható burkolata kevéssé markáns és ahol lehet, élei kerekítettek. Csak az anyagválasztás miatt nem gondoltuk, hogy egy másodvonalbeli, hovatovább névtelen gyártó próbálkozása.


Kemény szavak, tudjuk, de sajnos használnunk kellett ezeket, mert amellett, hogy a C905 burkolata -- bár eltérő vélemények is lehetnek -- szerintünk rossz irányba változott, a formaterv és az apró részletek is átgondolatlanok. Csak két, súlyos eset így az elején példaként, melyek felett nem tudtunk napirendre térni: beszélgetés közben a telefon rendszeresen összecsúszott, bontva ezzel a hívást, a másik hiba pedig a fájóan éles nyakbaakasztó fémfül, mely a telefont tartó kisujjon még sebeket is okozhat.

E két hibát házilag orvosolni sem lehet, csak apró figyelmesség, illetve néhány tesztóra hiányzott volna még a gyártótól, hogy a kijelzőt tartalmazó felső rész kapcsolója a becsukott állapothoz jóval közelebb aktiválódjon, a nyakpánt füle meg egyszerűen lehetett volna tört élű is. Még szerencse, hogy a mobil túl jól felszerelt ahhoz, hogy ezek a csorbák ne rontsák el teljesen.

A mobil a külsőt illetően azért hoz extrát is: a remek, 240x320 képpontos kijelző nem csak szemből olvasható jól, igen széles a betekintési szöge. E kijelzőt ráadásul plexi helyett üveg borítja, ami hűvösebb tapintású, de sokkal kevésbé karcolódik a műanyagnál. A hátoldalon egy elcsúsztatható fedél alatt rejtőzik az igen komolyan felszerelt, xenon vakuval és AF-segédfénnyel is felturbózott, 8 megapixeles, autofókuszos fényképező.

A C905 kristálytiszta hangminőséget produkál a beszélgetések közben. A mobil alapfeladatai (beszélgetés, üzenetváltás) mellett a mai elvárásoknak megfelelően fotókat készít, része egy remek MP3-lejátszó, Wi-Fi és HSDPA adatkapcsolattal is elérhető vele az internet, és FM-rádió is hallgatható, ha a headset csatlakoztatva van. A C905 lehetőségeinek felsorolásából a Bluetooth mellett kihagyhatatlan a GPS-vevő is, utóbbihoz az "olyan-amilyen" Wayfinder navigáció is kapcsolódik.


A C905 menürendszere hagyománytisztelő, már ami a sorozat korábbi tagjait illeti és ahogy a korábbi Walkman és Cyber-shot készülékek, úgy a C905 témái között is találunk olyat, mely az ikonok közötti váltást rövidebb rezgéssel is a tudtunkra adja. A menürendszer stílusától nem csak a sorokba rendezett, szöveges almenük különböznek, hanem maga a komplett médialejátszó is, ahol a kiválasztott témától függetlenül állandó a színvilág. A médialejátszóben a fekete háttér, a fehér szövegek és ikonok, valamint a sötétkék foltanimáció dominál.


A gyártótól megszokott névjegyzék, a határidőnapló, az e-mail kliens, a stopper, az időzítő, valamint a számológép természetesen alapból benne van a készülékben. Örömünkre szolgált, hogy a távvezérlő is része a repertoárnak, melynek segítségével Bluetooth kapcsolaton keresztül vezérelhetjük PC-nket ha például prezentációt tartunk, vagy éppen médialejátszásra használjuk. A mobil amúgy igen gazdag menüjét Java alkalmazásokkal tehetjük még bővebbé, ezek között számos hasznosat találhatunk, akár ingyeneseket is.


Fotózzunk!

A C905 fényképezőgépe a szolgáltatások terén a telefonos maximumot hozza, 8,1 megapixeles érzékelő, arcérzékelésre képes, autofókuszos élességállítás, intelligens kontrasztkiegyenlítés áll rendelkezésre. A mobil beépített GPS vevője is kiveheti a részét a képalkotás körüli teendőkből, mert a fotók készítésének helye a JPEG állományban eltárolható. A fényképező lehetőséget ad makrófotózásra, a panorámaképeket pedig össze is illeszti mentés előtt.


A használatot segíti, hogy a telefon gombjain fotózás közben kéken világítanak az épp kiválasztható funkciók, melyek más felhasználási körülmény közepette láthatatlanok. A képek készítése közben nem csak az alapautomatikára hagyatkozhatunk, mert a témaautomatika hét fotózási körülményre képes optimalizálni a beállításokat. Az már természetes, hogy időzítő és a fehéregyensúly állításának lehetősége is rendelkezésünkre áll.


Sony Ericsson C905 próbaképek


Sony Ericsson C905 próbaképek

Az elkészült fotók már automata üzemmódban is igen szépek, bár mosottan zajosak is egyben. Ez sajnos a parányi érzékelő velejárója, nincs ebben semmi varázslat, szerencsére a homogén területeket alkotó piros, kék és zöld képpontokat csak 1:1 nagyításban vehetjük észre. Csalódást okozott viszont az intelligens kontrasztkiegyenlítés, melynek hatására a napsütötte és az árnyékos részek az intenzitás tekintetében ugyan közelebb kerültek egymáshoz, de sajnos ezek a képek túlexponált hatásúak is egyben, ráadásul úgy néznek ki, mint amiket leöntöttek egy jó nagy adag köddel. Ennek használatát ha lehet mellőzzük, szép eredményt csak bizonyos esetekben adhat.

A C905 a remek fényképkészítési képességeit 320x240 képpontos videók rögzítésével egészíti ki, amely méltatlan a készülékhez. Abban sem vagyunk biztosak, hogy a nagyobb, -- mondjuk ki: értékelhető -- felbontást a hardver nem tudná kiszolgálni. A telefon ezek alapján inkább való fényképezésre, mozit szinte biztos, hogy csak nagy ritkán forgatunk majd vele.

Remek médialejátszó, FM-rádió

A fényképező után jöjjön a médialejátszó, mely a mellékelt, nem cserélhető headseten keresztül is remekül szól -- sokkal jobban és hangosabban, mint mondjuk a K800i, amely bizony elég halkra sikeredett. A hangszínszabályzóban az előreprogramozott hangzásképek mellett saját beállításokat is alkalmazhatunk, ahol még a basszust maximumra tekerve sem kapunk torz hangot. Érdekes élmény volt, hogy a jó hangminőség miatt a zeneszámokban az igen apró és halk stúdiózörejekre is felfigyelhettünk.


Sony Ericsson C905 próbaképek

Van azonban egy kis szemölcs a modellarcon: a fotók és a zeneszámok a belső memória mellett a C905 kártyahelyébe csúsztatott Memory Stick M2 kártyán is tárolhatók, de ennek rése olyan mélyen ül, hogy köröm nélkül esélytelen e kártya kivétele vagy becsúsztatása. Ha csak a kártyahely alapján értékelnénk a telefont, csak hölgyeknek, vagy pengető ujjaikon körmöt növesztő klasszikus gitárosoknak ajánlanánk.

Az FM-rádió vételi érzékenysége példás, antennaként a headset kábelét használja. Szerencsére a bedugott headset a hangszolgáltatás tekintetében lehet inaktív is, bár a vételhez feltétlen szükséges, a telefon hangszóróján is hallgatható a műsor. Az FM-rádió kijelzi az RDS-adatokat is, ráadásul a befogott csatornák eltárolhatók.

Navigáció, internet

A gyártó számára továbbra is nagy falat a navigáció, jópár Sony Ericsson készüléket próbáltunk, melyek GPS vevőegysége igen lassan éledt és az érzékenységük is hagyott kívánnivalót maguk után. Sajnos a C905 sem kivétel, a beépített vevő lassú és tiszta égbolt alatt is volt, hogy helyzetünket csak 50 méteres körben tudta meghatározni. A telefon a Wayfinder navigációs program tesztverzióját tartalmazza, mely aktív adatkapcsolatot is kíván, ráadásul térképei sem a legrészletesebbek.

Sajnos az akkumulátor sem kedvez az extra funkcióknak, intenzív használat mellett, -- legyen az fotózás, internetezés, zenehallgatás, vagy épp navigáció -- akár naponta is dughatjuk töltőre a C905-öt. Ha csak normál használati körülményeknek tesszük ki a telefont, akkor sem rózsás a helyzet, a töltőre 2-3 naponta ekkor is szükségünk lesz.

A mobillal kétféleképp lehet internetezni. A mellékelt adatkábel, vagy a Bluetooth lehetővé teszi a számítógépes kapcsolatot, ekkor a telefon HSDPA modemként üzemel. A C905 persze önmagában is képes az világháló elérésére, a beépített NetFront mellett választható az Opera Mini is, mely talán a legjobb a jelenlegi böngészőpiacon. A netezés gondmentes és gyors, nem akadozik, a készülék nem bont kapcsolatot. Ha hotspot, vagy egyéb WLAN hálózat közelében vagyunk, a nagyfokú stabilitás és a megbízhatóság a Wi-Fi-re is érvényes.

Konklúzió

A Sony Ericsson C905 a gyártó Cyber-shot sorozatának legújabb tagja. Formatervében új utakon jár, de ezek az ösvények még nincsenek letaposva rendesen. Ezt félretéve igen szépen felszerelt telefonnal van dolgunk, a szolgáltatáskínálata túlmutat a kategórián, szinte az okostelefonok magasságába emeli. A fényképező remek, színei szépek és a képzajt sem rónánk fel hibának, a technológiai korlátok miatt együtt kell élni vele. A C905 doboza tele van, a telefon mellé adatkábelt, headsetet, 2 gigabájtos memóriakártyát (Memory Stick M2), USB-kulcs formájú kártyaolvasót és csuklószíjat is csomagol a gyártó.


Hogy a C905 ajánlott-e, avagy sem, igen nehéz megmondani. Olyan apró részleteken múlhat, hogy valaki boldog lesz-e vele avagy sem, hogy miképp tartja egyáltalán a kezében, vagy milyen erősen szorítja a füléhez. A szolgáltatásai alapján mindenképp vonzó a C905, kérdés, hogy az ár arányban áll-e a képességekkel. Jelenleg a hazai mobilszolgáltatók akcióiban a C905 nem látható, kártyafüggetlen változata GSM-boltokban kicsit több mint százezer forintért lelhető fel. Ennyiért azonban vannak jobb ajánlatok is a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról