:

Szerző: Bizó Dániel

2008. november 20. 14:28

Megjelent a StarOffice 9

Nagyjából egy hónappal az OpenOffice.org 3.0 (OOo) megjelenése után elkészült a StarOffice 9 is -- ez előző verziócsaládnál még fordított volt a sorrend. A Sun Microsystems gondozásában megjelent új StarOffice természetesen továbbra is a teljesen független OOo-val közös kódbázisra épül, ugyanakkor kereskedelmi termékként fizetős, cserébe néhány, de csak néhányaknak hasznos extrát kapunk.

[HWSW] Nagyjából egy hónappal az OpenOffice.org 3.0 (OOo) megjelenése után elkészült a StarOffice 9 is -- ez előző verziócsaládnál még fordított volt a sorrend. A Sun Microsystems gondozásában megjelent új StarOffice természetesen továbbra is a teljesen független OOo-val közös kódbázisra épül, ugyanakkor kereskedelmi termékként fizetős, cserébe néhány, de csak néhányaknak hasznos extrát kapunk.

A StarOffice lényegében ugyanazokat az újdonságokat hozza magával, mint az OOo 3 ingyenes multiplatform irodai programcsomag egy hónappal ezelőtt. Mind közül a legfontosabb a fájlkompatibilitás további javítása, amivel könnyebbé tehető a különböző irodai szoftvercsomagokkal dolgozók közötti együttműködés, ami elsősorban természetesen a Microsoft Office-szal történő interoperabilitást jelenti. A StarOffice 9 és OOo 3 már natívan támogatja a Microsoft Office Open XML (OOXML) állományokat, amelyet az Office 2007-tel együtt vezetett be a Microsoft. Szintén a támogatott formátumok közé került ODF legújabb, 1.2-es verziója is. A Sun kegészítőjének segítségével a StarOffice 9 PDF-dokumentumokat is képes szerkeszteni.

Szintén fontos a folyamatosan javuló Excel makrófuttatási képesség, ami a Visual Basic makrók egyre nagyobb részének natív végrehajtását jelenti. A tesztek szerint az OOo 3, így a StarOffice 9 is lényegesen gyorsabb lett az elődjénél, a telepítés pár perc alatt végbemegy, és a szoftverek indulása is sebesebb, főleg, ha a gyakran használt komponenseket előtöltő Quickstartert is használja valaki. A Sun StarOffice extrái közé tartoznak a blogolási és wiki publikációs modulok, vagy a riportkészítő, vagy a prezentációk fájlméretének optimalizációja, valamint a Microsoft Office dokumentumok migrációját segítő konverterek.

A StarOffice 9 35 dolláros letöltési áráért cserébe az első 60 napban három technikai problémához kérhetnek támogatást további díjak nélkül, ezen felül pedig további, a rendelkezésre állási igényeinknek megfelelő támogatási előfizetés vásárlására van lehetőség, akár non-stop elérhetőséggel -- a Sun ugyanakkor vállalja az OpenOffice.org támogatását is, kizárólag ezért tehát nem érdemes StarOffice-t vásárolni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.