Szerző: Koi Tamás

2008. november 19. 18:03

Ismét befolyásos európai szervezet vezetését bízták az NHH elnökére

Az Európai Bizottság által 2002-ben létrehozott rádiófrekvencia-politikával foglalkozó csoport, az RSPG (Radio Spectrum Policy Group) szerdán Brüsszelben Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) vezetőjét választotta elnökévé, közölte ma a szervezet.

[HWSW] Az Európai Bizottság által 2002-ben létrehozott rádiófrekvencia-politikával foglalkozó csoport, az RSPG (Radio Spectrum Policy Group) szerdán Brüsszelben Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) vezetőjét választotta elnökévé, közölte ma a szervezet.

Az európai frekvenciaszabályozó hatóságokat tömörítő RSPG elsődleges szerepe a szakmapolitikai, stratégiai és tervezési tanácsadás az Európai Bizottság számára a spektrummal kapcsolatos kérdésekben. Pataki Dániel egy olyan időszakban veszi át a kontinens legfőbb rádiófrekvencia-politikával foglalkozó szervezetének irányítását, amikor folyamatban van a hírközlési keretszabályozás megújítása és a szakemberek szerint a spektrumszabályozás területén is alapvető reformok szükségesek.

Megválasztása után Pataki Dániel közölte, hogy az RSPG aktív szerepet fog játszani a hírközlés és ezen belül a spektrumszabályozás nyitott kérdéseinek megválaszolásában. Az új vezető fő célkitűzésként említette, hogy a rádiófrekvenciáknak a mainál hatékonyabb felhasználása nyomán az európai fogyasztók jobb és olcsóbb szolgáltatásokat vehessenek igénybe. Mindez Európa egyik vezető iparágában reményei szerint növelni fogja az EU versenyképességét is.

Pataki Dániel véleménye szerint az RSPG-nek 2009-ben négy fő területre kell koncentrálnia. Törekedni kell a digitális frekvenciatöbblet előnyeinek a kihasználására, kiemelt cél a szélessávú hozzáférés eljuttatása minden EU állampolgárhoz, hatékonyabbá kell tenni Európában a rádiófrekvenciák közcélú felhasználását, illetve javítani kell az EU rádiófrekvenciákkal kapcsolatos érdekeinek koordinálását. A szerdán megválasztott elnök a közeljövőben vitát kezdeményez arról, milyen módon lehet elérni, hogy az EU következetes és használható tanácsokat kapjon a rádiófrekvencia-politikával foglalkozó hatóságoktól, és arról, hogyan tud majd hatékonyan együttműködni a szakmai partnerekkel.

A Radio Spectrum Policy Group (RSPG) egy Európai Bizottsági döntés nyomán jött létre 2002-ben. A Bizottságot és a 27 EU tagállam rádiófrekvencia-politikai hatóságait tömörítő szervezet tanácsot nyújt a Bizottság számára a rádiófrekvenciákat érintő magas szintű politikai kérdésekben. Az RSPG egyfajta fórumként szolgál a tagállamok, a Bizottság, valamint minden releváns érdekelt fél részére a rádiófrekvenciák szabályozásának a megvitatásához és koordinálásához.

Az NHH elnökének nem ez az első hasonló súllyal bíró megbízatása: Patakit tavaly februárban választották meg az európai hírközlési hatóságokat tömörítő European Regulators Group (ERG) soros, 2008-as elnökének. Személyében első ízben került az európai hírközlési szabályozás legfontosabb szervezeteinek élére kelet-európai vezető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról