Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 19. 15:55

Ingyenes víruskereső lép a megszűnő Microsoft OneCare Live helyébe

Két évvel a OneCare Live előfizetéses biztonsági szolgáltatás beindítását követően a Microsoft közölte, hamarosan megszünteti azt. A cég azonban nem vonul ki a fogyasztói biztonsági termékek piacáról, 2009 második felében egy teljesen ingyenes szoftverrel fogja betölteni az űrt.

[HWSW] Két évvel a OneCare Live előfizetéses biztonsági szolgáltatás beindítását követően a Microsoft közölte, hamarosan megszünteti azt. A cég azonban nem vonul ki a fogyasztói biztonsági termékek piacáról, 2009 második felében egy teljesen ingyenes szoftverrel fogja betölteni az űrt.

Az egyelőre Morro kódnéven fejlesztett ingyenes biztonsági szoftver nem az operációs rendszer része lesz, hanem különálló alkalmazásként érkezik, hogy a Microsoft elkerülje a trösztellenes problémákat. A Morro nem lesz olyan átfogó termék, mint a OneCare Live vagy akár a ma hozzáférhető internetbiztonsági csomagok, csupán kártevővédelmet (vírus, kémprogram, rootkit, stb.) tartalmaz, tehát hiányzik belőle például a tűzfal.

A vállalat szerint a biztonsági fenyegetések kifinomultabbak mint valaha, ugyanakkor a célzottságuk és lopakodó természetük miatt ma már kevesebb figyelmet vonzanak. Ezért az otthoni felhasználók hajlamosak megfeledkezni a védekezséről. Ez elsősorban a fejlődő országokra jellemző, ahol az informatikai piacok fejletlenek és a felhasználók is kevéssé edukáltak, ugyanakor nagy tömegekről van szó, így az olyan országok mint Kína, India, Oroszország vagy éppen Brazíila, Argentína valóságos kánaánt jelentenek a rosszindulatú szoftvereknek.

A Microsoft ígérete szerint a Morrót úgy alakítják ki, hogy a lehető legkevesebb erőforrást eméssze fel, így még a lassabb számítógépeken is működik és kevés sávszélességgel is beéri. Amy Barzdukas, a Microsoft online részlegének termékfejlesztési vezetője az eWeeknek úgy vélekedett, a OneCare Live ingyenessé tétele azért nem lenne megoldás erre a problémára, mert azt elsősorban a fejlett piacok igényeihez szabták, olyan háztartásokba ajánlják, ahol szélessávú internet és több PC is megtalálható.

Kérdés, hogy a Microsoft lépése, az ingyenes biztonsági termék megjelenése mennyire változtatja meg az otthoni végpontvédelmi megoldások piacát. A OneCare Live-val a redmondiak láthatóan nem sok vizet tudtak zavarni, ennek oka valószínűleg abban is keresendő, hogy a felhasználók nemigen bíznak a Microsoftban, ha biztonságról van szó, függetlenül attól, hogy maga a termék milyen.

A NOD32 gyártója, az ESET megbízásából egy tavaly készült hazai felmérés szerint a fogyasztók többsége nem vásárolja, hanem alternatív utakon "szerzi be" a vírusirtóját. A megkérdezettek 41 százaléka nem vette, hanem "letöltötte" a szoftvert, ebben persze benne vannak az ingyenes változatok is. A válaszadók 17 százaléka "ismerőstől kapta" a vírusirtót, 10 százalékuk pedig a megvásárolt számítógéppel együtt kapta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.