Szerző: Koi Tamás

2008. november 18. 13:18

Elkészült az USB 3.0 szabvány végleges változata

Lezárult az USB 3.0 szabvány véglegesítési folyamata, a jelenleginél akár tízszer gyorsabb interfésszel azonban a jövő év végénél előbb szinte biztosan nem találkozhatnak a vásárlók.

[HWSW] Lezárult az USB 3.0 szabvány véglegesítési folyamata, a jelenleginél akár tízszer gyorsabb interfésszel azonban a jövő év végénél előbb szinte biztosan nem találkozhatnak a vásárlók.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a SuperSpeed USB Developers Conference rendezvényen az USB 3.0 Promoter Group kiadta az új szabvány végleges specifikációját, a gyártók így mostantól hozzáláthatnak a saját eszközeik (alaplapi vezérlők, komponensek, perifériák) fejlesztéséhez és teszteléséhez. A 4,8 Gigabit/másodperces sávszélességet nyújtó, azaz elődjénél, az USB 2.0-nál elméletileg tízszer gyorsabb vezetékes adatátviteli technológia elsősorban a nagy mennyiségű adatot mozgató alkalmazások, perifériák számára nyújthat alternatívát a szintén gyorsuló FireWire kapcsolat mellett.


USB 3.0-kábel: optika és réz egyben

Lényeges szempont, hogy az elődök sémáját követve az USB 3.0 visszamenőleg is kompatibilis lesz, tehát a jelenlegi USB 2.0 csatlakozós berendezések is használhatók lesznek az alaplapok USB 3.0 portjaival, a nagyobb sávszélességhez azonban optikai vezetékszálakat is igénybe kell venni, az új rendszernek megfelelő kábel és a csatlakozó ezért -- legalábbis a kezdetekben -- alighanem lényegesen drágább lesz majd. A specifikáció szerint az új port emellett az energiahatékonyság terén is továbblép majd.

Jelenleg a legsebesebb egyszerűen megoldható csatlakozást a 800 megabit/s-ra képes FireWire nyújtja (bár az alaplapokon alig találkozni az ennek megfelelő áramkörökkel és csatolókkal), ennek is készül már a következő változata: a Firewire S1600 és S3200 az eddigi jelölési rendszernek megfelelően másodpercenként 1,6 vagy 3,2 gigabit adat továbbítását teszi lehetővé. A szabványalkotók ezzel együtt készen állnak arra, hogy a Firewire interfészt a jövőben még tovább gyorsítsák, így belátható időn belül 6,4 gigabit/másodpercig emelkedhet a rendszer áteresztőképessége.

Az új interfész-szabványt, az Extensible Host Controller Interface-t (xHCI) fejlesztő Intel versenytársai, köztük az AMD, a VIA és az NVIDIA korábban azzal vádolták meg a legnagyobb chipgyártót, hogy szándékosan akadályozzák a konkurenciát az USB 3.0 specifikáció részleteinek visszatartásával, ezért egy időre még az is felmerült, hogy két rivális szabvány versenyez majd egymással.

A felek végül augusztusban megállapodtak a vitás kérdésekben, a szabvány így időben elkészülhetett, az első USB 3.0-kompatibilis alaplapok megjelenésére azonban legalább egy évet várni kell még, az első olyan perifériák pedig, melyek képesek lesznek kihasználni a gyors kapcsolatot, csak 2010-ben kerülhetnek a boltok polcaira.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról