Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 17. 10:42

Nincs változás a szuperszámítógépeket rangsoroló lista élén

Frissült a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit rangsoroló Top500 lista , amelynek élén nincs változás, továbbra is a Los Alamos National Laboratoryban működő IBM Roadrunner az éllovas (1,1 petaflops), a nemrégiben továbbfejlesztett Jaguar (1,06 petaflops) szoros versenyben a második helyen végzett. Eddig ez a két rendszer törte át az 1 petaflopsos álomhatárt, mindkettő az amerikai energiaügyi minisztérium (DoE) tulajdonában van, mint ahogy a tíz legerősebb gépből hét.

[HWSW] Frissült a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit rangsoroló Top500 lista, amelynek élén nincs változás, továbbra is a Los Alamos National Laboratoryban működő IBM Roadrunner az éllovas (1,1 petaflops), a nemrégiben továbbfejlesztett Jaguar (1,06 petaflops) szoros versenyben a második helyen végzett. Eddig ez a két rendszer törte át az 1 petaflopsos álomhatárt, mindkettő az amerikai energiaügyi minisztérium (DoE) tulajdonában van, mint ahogy a tíz legerősebb gépből hét.

Hogy a szuperszámítógépek teljesítménye milyen gyorsan növekedik, jól mutatja, hogy a júniusi Top500 listára már 9 teraflopsos teljesítménnyel fel lehetett kerülni, a frissebb rangsor utolsó helyezettje ezzel szemben 12,6 teraflops teljesítményű -- fél éve ez még a 267. helyre lett volna elég. Az 500 legerősebb gép összesített teljesítménye 16,95 petaflops, 44 százalékkal több mint júniusban, és közel két és félszer annyi mint egy évvel ezelőtt.

Az Egyesült Államok továbbra is őrzi szuperhatalmi pozícióját a nagyteljesítményű számítástechnika területén, az 500 legerősebb gépből 291 az USA-ban található. A legerősebb olyan gép, ami nem az Egyesült Államokban található, a kínai Dawning 5000. Európa 151 rendszerrel képviseli magát a listán, Ázsia pedig 47-tel. Fél évvel ezelőtt Európa még több mint 180 rendszert mondhatott magáénak a Top500-on, a kontinensen Nagy-Britanniában és Németországban található a legtöbb szuperszámítógép.

Az Intel dominanciája egyre erőteljesebb a nagyteljesítményű számítástechnika világában. A Top500 listán szereplő rendszerek több mint háromnegyede Intel processzorra épül, a második legnagyobb processzorszállító az IBM, a harmadik pedig szoros versenyben az AMD. A négymagos chipek villámgyorsan átvették az uralmat, az 500 gépből 336-ban már ilyenek dolgoznak, 153-ban kétmagosak, 4-ben pedig egymagosak. A PlayStation 3-ból ismert kilencmagos Cell chipre 7 szuperszámítógép épül az 500-ból.

Változás történt ugyanakkor a szállítók listáján, a HP megtörte az IBM hegemóniáját. Az 500 legerősebb szuperszámítógépből 209-et a HP szállított, az IBM 188 darabbal képviselteti magát a listán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról