Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 12. 08:42

Opteron-alapú Cray szuperszámítógép a világ leggyorsabbja

Az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Rudge laboratóriumában üzembe állított Cray XT szuperszámítógép a leggyorsabb a világon, teljesítménye 1,46 petaflops, így közel másfélszer erősebb az előző rekorderdnél.

[HWSW] Az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Rudge laboratóriumában üzembe állított Cray XT szuperszámítógép a leggyorsabb a világon, teljesítménye 1,46 petaflops, így közel másfélszer erősebb az előző rekorderdnél.

A korábbi csúcstartó IBM Roadrunner 1,026 petaflopsos teljesítményre képes -- ez a rendszer szintén az amerikai energiaügyi minisztérium egyik laboratóriumában található, az új-mexikói Los Alamosban. A világ leggyorsabb szuperszámítógépeit rangsoroló listát évente kétszer frissítik, a következő alkalommal november 17-én, az austini Supercomputing konferencián. A Top500 listát a Mannheimi Egyetem, a Tennessee Egyetem, valamint az amerikai National Energy Research Scientific Computing Center készíti el az egyes gépek Linpack benchmarkban mutatott teljesítménye alapján.

A Jaguar névre hallgató rendszert még tavasszal kezdték építeni, és amikor a Top500 lista előző kiadása megjelent, a gép teljesítménye alig volt több 200 teraflopsnál. Az elmúlt hónapokban azonban belehúztak az építők és az eredetileg kitűzött határidő előtt végeztek a tervezett bővítéssel, amelynek során 200 darab Cray XT5 kabinettel egészíteték ki a meglevő 84 darab XT4-es szekrényt. A végeredmény egy több mint 45 ezer négymagos Opteront tartalmazó szuperszámítógép 362 terabájt memóriával és 10 petabájt háttértárral. A Jaguar memóriasávszélessége 578 terabájt/másodperc, I/O-sávszélessége 284 gigabájt/másodperc.

Az Oak Ridge laboratóriumában dolgozó tudósok máris birtokba vették a gépet és elsőként egy szupravezetéssel kapcsolatos szimulációt, amelynek során a Jaguar 1,3 petaflopsos teljesítményt adott le. A valódi éles indulás előtt egy sor tesztet kell még végrehajtani a szuperszámítógépen, hogy 2009 elején üzembe állhasson, amit a tudósok alig várnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról