Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 11. 13:33

Elsőként kezünkben a Sony Ericsson Xperia X1

A Sony Ericsson számára az anno nagy sikerű T610-hez hasonló fordulat lehet a Windows Mobile platformra épülő új okostelefonja, az X1, ami már hajszálnyira van a megjelenéstől hazánkban is. Az előzetesn képeken látottakhoz hasonlóan a végleges változat is csinos és kényelmes, tekintélyt parancsoló. Rövid ismerkedés után kiderült, a korábbi félelmek némelyike alaptalan, de azért a tökéletességtől messze van az X1.

[HWSW] A Sony Ericsson számára az anno nagy sikerű T610-hez hasonló fordulat lehet a Windows Mobile platformra épülő új okostelefonja, az X1, ami már hajszálnyira van a megjelenéstől hazánkban is. Az előzetesn képeken látottakhoz hasonlóan a végleges változat is csinos és kényelmes, tekintélyt parancsoló. Rövid ismerkedés után kiderült, a korábbi félelmek némelyike alaptalan, de azért a tökéletességtől messze van az X1.

Puszta számok

Elsőként lássuk a számokat, adatokat, amit nagyon röviden tudni érdemes a készülékkel kapcsolatban: szinte természetes, hogy az összes használt 2G és 3G frekvenciát ismeri, és képes GPRS, EDGE, HSDPA (7,2 Mbit), Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 2.0 A2Dp, Infra, miniUSB 2.0 szabványokon keresztül kapcsolatba lépni a külvilággal. A gép szíve egy 528 Mhz-es Qualcomm processzor, melyhez 256 megabájt RAM és 512 megabájte program tárhely kapcsolódik, plusz 400 megabájt belső memória a saját fájlok kezelésére. Ez nyilván 2008-ban nem elég, microSD kártyával viszont akár 8 gigabájtra is növelhetjük a kapacitást.


Kézre áll

A 145 grammos X1 kezelőfelületének egyik része a 800x480 pixel felbontású, 3 hüvelyk átmérőjű TFT érintőképernyőből és az alatta lévő hardvergombokból áll, a kijelző elcsúsztatásával előtűnő teljes QWERTY kiosztású, fémborítású billentyűzet és az "optikai trackpad" teszi teljessé a beviteli módokat. Félő volt, hogy az apró billentyűzet, még apróbb, szokatlan formatervezésű gombjai alkalmatlanok lesznek a hatékony szövegbevitelre, de legnagyobb meglepetésre könnyedén és kevés hibával lehet gépelni rajta. Merészebbeknek akár hosszabb szövegeket is bevihetnek, például a mellékelt PocketOffice Word alkalmazásban. A jó gépelési élmény titka valószínűleg az, hogy a gombokat valóban le kell nyomni, így van természetes visszacsatolás, amit még a Samsung Omia vagy az iPhone érintőkijelzőjére fejlesztett rezgése sem tud pótolni.

Első élmények

A második félelem a készülék elégtelen sebessége volt, akár a számítási teljesítmény, akár a hálózati kapcsolatok minősége szempontjából. Már az első percben kiderült, hogy vannak korlátai az X1-nek, hiszen ha a promóciókban is szereplő X-panel menüt megjelenítve csúsztatjuk szét a mobilt, akkor szaggat az animáció. Ez persze apró esztétikai hiba, hisz egyébként gyorsan reagál az Xperia sorozat elsőszülöttje a legtöbb parancsra, de reméljük, a szoftver ilyen szempontból javulni fog.


Hangulatok

A Wi-Fi kapcsolatot jóval gyorsabban építi fel a telefon mint egy noteszgép, és a 3G hálózatokat is hipp-hopp működés alá vonja. Az egyetlen ellenérzést a Windows Mobile által folyamatosan küldött értesítések váltották ki, amit persze az első használatbavételt követően mindenki ki fog kapcsolni. Az érintőkijelző is jól vizsgázott, az általunk próbált LG KS20 okostelefonnal ellentétben gyorsan reagál az érintésekre és a gesztusokra is, igaz, a pontosságát illetően akadhat némi fenntartása a felhasználónak.

A beépített fényképező mindössze 3,2 megapixeles, ami manapság egyesek szerint szinte égő, legalábbis marketing szempontból, de a Sony Ericsson kommunikációja szerint az X1 célcsoportjának nem a katalógusadatok számítanak a választásnál, hanem a fém borítás, a 7,2 Mbit/s elméleti 3G sebesség vagy a beépített GPS vevő. Ennek ellenére az X1 által készített képek minősége valahol a gyenge és a gyalázatos között van, igaz nem is virít a telefonon sehol a Cyber-Shot felirat. Maximum arra lehet használni, hogy vicces feliratokat fényképezzünk vele a városban.


Fémszövet, Windows vázon

Szoftver szempontjából érdekes kérdés az első pillantás után megítélni az okostelefont. A Sony Ericsson első Windows Mobile platformra készült telefonjával nem követte el azt a hibát, mint néhány konkurens, akik a Windows Mobile 6.1 felületében bízva telefonként értékesítettek egy PDA-t. Itt fordított a hangulat. A japán-svéd cég által fejlesztett saját kezelőfelületnek köszönhetően olyan érzése támad az embernek, mintha egy olyan telefon lenne a kezében, ami majdnem olyan okos, mint egy PDA. Az eddig kipróbált Windows Mobile alapú okostelefonokkal kapcsolatban a tapasztalat szinte minden esetben az volt, hogy kérem vissza a "butatelefonomat". Ez most változhat végre.

Magyarul nem tud, de ért

A rendelkezésre álló tesztdarabok egyike fel volt vértezve Opera Minivel, iGo 8-cal, plusz X-panel kiegészítőkkel, ami igencsak jót tesz az X1-nek, ezek nélkül az extrák nélkül kicsit üresnek érződik. A közösség várhatóan hónapokon belül előáll különböző extrákkal, amikkel egyszerűen testreszabható lesz az X1. A hazafiknak bizonyára szívfájdalma lesz, hogy a QWERTY billentyűzet egyáltalán nem lesz lokalizálva, a szoftverhez pedig csak később érkezhet a nyelvi csomag, ha lesz egyáltalán. A boltokba kerülő készülékekre csupán a magyar ékezetes karakterkészlet lesz telepítve, hogy legalább magyar nyelvű e-maileket lehessen írni.


Képek az X1 kamerájával

Ahhoz, hogy a sok funkciót legalább egy napig lehessen élvezni feltöltés nélkül, a tervezők egy 1500 mAh kapacitású lítiumpolimer akkumulátort szántak bele, csakúgy, mint az E71-be a Nokiánál. A gyártó szerint 10 óra beszélgetési időt lehet kifacsarni belőle, de már az is elegendő lenne, ha WLAN, GPS és 3G használat mellett, médialejátszóként, naptárként és hírolvasóként használva, néha pedig beszélgetve egy teljes munkanapot kibírna töltés nélkül, de ez a tartóstesztből kiderül majd.

Nem lesz olcsó

A következő hetekben a polcokra kerülő készülék induló listaára 185 ezer forint lesz a Sony Ericsson márkakereskedésekben. Elsőre igen borsosnak tűnhet ez az ár egy telefonért, de a műszaki tartalmát tekintve közel azonos HTC Kaiser (T-Mobile MDA III) is ennyibe került megjelenésekor. Jó hír azoknak, akik nem szánnának ennyit egy kártyafüggetlen készülékre, hogy még karácsony előtt a mobilszolgáltatók kínálatában is megjelenik, így valószínűleg kedvezménnyel, akár részletre is meg lehet majd venni a telefont.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról