Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 11. 09:27

A mobiltelefonokat is virtualizálná a VMware

A szerverek és a desktopok után a mobil eszközöket is virtualizálná a VMware, ennek érdekében megvásárolta a területen tevékenykedő francia Trango Virtual Processors nevű céget. A nem nyilvános értékű akvizíció már októberben lezárult, azonban csak most jelnetette be a cég.

[HWSW] A szerverek és a desktopok után a mobil eszközöket is virtualizálná a VMware, ennek érdekében megvásárolta a területen tevékenykedő francia Trango Virtual Processors nevű céget. A nem nyilvános értékű akvizíció már októberben lezárult, azonban csak most jelnetette be a cég.

A mobilok, PDA-k virtualizálása elsőre hajmeresztő ötletnek tűnhet. A VMware szerint ezzel a megoldással több operációs rendszer futhat párhuzamosan a készülékeken, amelyek egymástól teljesen szeparáltak. A megközelítés elsősorban vállalati környezetben lehet hasznos, ahol gyakran előfordul hogy a mobil készülékeket a cégek adminisztrátorai teljesen uralmuk alá vonják. Vállalati okostelefonok esetén nem ritka, hogy a felhasználók csak bizonyos szoftvereket futtathatnak a telefonjukon, sokan ezért két készüléket használnak, egyes céges, egyet pedig magáncélra. Virtualizálható mobilok esetén futtathatnak két külön környezetet, egyik tartalmazza a vállalati image-et, a másik pedig a magáncélú, saját beállításokkal és programokkal.

A virtualizáció további előnye, hogy a szoftverek teljesen elválhatnak a hardvertől, ami egyszerűsítheti az alkalmazások és adatok migrációját. Új telefon vásárlásakor a régiről egyszerűen át kell majd másolni a virtuális lemezképet, és a felhasználó ugyanottt folytathatja a munkát ahol az előzőn abbahagyta, minden programja, beállítása, adata változatlanul elérhető. A virtualizáció réteg megjelenése a mobilokon a szoftverfejlesztők életét is megkönnyítheti, akiknek a hardver absztrakciója miatt nem szükséges minden egyes készülékre elkészíteni a saját alkalmazásukat. Ez a készülékgyártóknak is jó hír, hiszen nem kell annyi időt tölteniük azzal, hogy a szoftvert minden egyes modelljükre külön átírják, így gyorsabban piacra dobhatják az újabb telefonjaikat.

A Mobile Virtualization platform fejlesztésében egyes mobilgyártók is közreműködnek, bár a kilétüket nem árulta el Fredrik Sjöstedt, aki az EMEA régióban a VMware termékigazgatója. Az első, virtualizációs réteggel is rendelkező mobilok 2009 végén vagy 2010 elején jelenhetnek meg. A támogatott operációs rendszerek között a Windows Mobile és a Symbian mellett a Linux található meg jelenleg. A Trango termékei ARM és MIPS processzorokon futnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról