Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 10. 15:33

Natív titkosítást kínáló merevlemezekkel szereli fel üzleti notebookjait a Dell

A Dell olyan noteszgépeket dob piacra, amikben a felhasználó közbenjárása nélkül is titkosítja a merevlemezen tárolt adatokat, megelőzve azt, hogy kényes adatok kerüljenek illetéktelen kezekbe. A megoldás egy natív adattitkosítást végző Seagate merevlemezből és egy McAfee szoftverből áll.

[HWSW] A Dell olyan noteszgépeket dob piacra, amikben a felhasználó közbenjárása nélkül is titkosítja a merevlemezen tárolt adatokat, megelőzve azt, hogy kényes adatok kerüljenek illetéktelen kezekbe. A megoldás egy natív adattitkosítást végző Seagate merevlemezből és egy McAfee szoftverből áll.

Az FBI adatai szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 600 ezer notebookot lopnak el, 97 százalékuk sosem kerül elő. A notebooklopások száma évrő évre nő, ahogy egyre terjednek a viszonylag értékes mobil PC-k. A gépek nem csak piti tolvajok megélhetését biztosítják, hanem akár ipari kémek célpontjai is lehetnek, hiszen jóval egyszerűbb bizalmas információkat egy laptop merevlemezéről megszerezni, mint behatolni értük a vállalati hálózatokba. Ezért is egyre fontosabb a noteszeken tárolt adatok védelme, hiszen sokszor nem is magának a hardvernek az elvesztése okozza a legnagyobb fejfájást, ha a rajta tárolt adatok bizalmasak, értékesek, esetleg pótolhatatlanok.

A Dell gépeiben a natív adattitkosítást alkalmazó Seagate Momentus FDE (Full Disk Encryption) merevlemezek teljesítenek szolgálatot, ezekből akár 500 gigabájtos kapacitású, percenként 7200-at pörgő változatok is elérhetők a legnagyobb teljesítményű notebookok vagy mobil munkaállomások számára. A SATA felületű meghajtók AES titkosítással védik a rajtuk tárolt információkat, a felhasználóknak elég csupán a rendszerindításkor megadnia a BIOS-ban tárolt jelszót, innentől kezdve a titkosítás teljesen transzparens, vagyis ugyanúgy lehet a meghajtót használni, mintha titkosítatlan lenne.

Ha valaki megkaparintja a noteszt, és nem ismeri a jelszót, próbálkozhat a merevlemez kiszerelésével, azonban az a kulcs ismerete nélkül másik számítógépben sem kelthető életre, ott üres diszknek láttatja magát. A Seagate diszkjei a Dell üzleti felhasználásra szánt notebookjaiban, vagyis a Latitude és Precision modellekben kapnak helyet először, de akár az OptiPlex asztali konfigurációkat is lehet velük rendelni.

Vállalati környezetben a McAfee szoftvere gondoskodik a noteszeken tárolt adatok titkosításáról, a kulcsok kezeléséről. Az ePolicy Orchestrator menedzsment-megoldás valamint a végpontvédelmi szoftver segítségével a merevlemezhez való hozzáférés akár hardveres tokenhez is köthető, ilyenkor a felhasználó csak akkor éri el az adatokat, ha az USB-portra csatlakoztatja a hardverkulcsot, esetleg Smart Cardot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról