Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 7. 13:53

Öt év után először csökkenhet a Cisco Systems forgalma

Az októberben véget ért negyedév pénzügyi eredményeinek bejelentése kapcsán John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója a jelenlegi negyedévre a bevétel visszaesését valószínűsítette. A hálózati megoldásszállító forgalma öt éve töretlenül nő, a mostani megbicsaklás egyértelműen a pénzügyi krízist követő gazdasági válság számlájára írható.

[HWSW] Az októberben véget ért negyedév pénzügyi eredményeinek bejelentése kapcsán John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója a jelenlegi negyedévre a bevétel visszaesését valószínűsítette. A hálózati megoldásszállító forgalma öt éve töretlenül nő, a mostani megbicsaklás egyértelműen a pénzügyi krízist követő gazdasági válság számlájára írható.

A januárban véget érő második pénzügyi negyedévre 10 százalék körüli bevételvisszaeséssel számolnak a Cisco vezetői. A gazdasági körülmények rosszabbra fordulásának hirtelenségét jól mutatja, hogy augusztusban Chambers még 8,5 százalék körüli növekedést jelzett előre a második negyedévre. A hitelválságot követő összeomlás váratlanul érte és érzékenyen érintette a Ciscót is, a megrendelések októberben 9 százalékkal estek vissza. A nehéz időket 1 milliárd dolláros költségmegzorítással próbálja átvészelni a vállalat, ami átszervezésekben, létszámstopban és az utazások radikális csökkentésében ölt majd testet. Elbocsátásokról nem esett szó.

A hitelválság érzékenyen érinti a hálózati berendezések vezető gyártóját, amelynek legnagyobb értékű készülékeinek árát a vevők a fejlődő piacokon gyakran hitelből fedezik -- mondta a Bloombergnek Ehud Gelblum, a JPMorgan Chase & Co. elemzője. A Cisco legutóbbi negyedévében a bevétel 11 százaléka származott a fejlődő piacokról, ebben Kína és India nincs benne.

Az októberben véget ért első pénzügyi negyedévben a Cisco 8,1 százalékkal 10,3 milliárd dollárra növelte forgalmát, nettó eredménye azonban 2,2 milliárd dolláron stagnált. "A Cisco stabil pénzügyi teljesítményének bizonyítéka, hogy még az ilyen bizonytalan időszakban is meg tudtuk őrizni nyereségtermelési képességünket" -- mondta a számok kapcsán Frank Calderoni pénzügyi vezető. A cég működése során ugyan 2,7 milliárd dollár készpénzt termelt, de ez kevesebb az előző negyedéves 3,1 milliárdnál, illetve a tavalyi második negyedév 3,5 milliárdjánál. A negyedévet a Cisco 26 milliárd dollár feletti készpénzállománnyal zárta.

A Cisco hagyományos erősségének számító, a bevétel zömét hozó routerek és switchek forgalma éves szinten 1, illetve 8 százalékkal bővült az első negyedévben, így rendre 1,9, illetve 3,6 milliárd dollárt tett ki. Az olyan feltörekvő technológiák mint a Unified Communications, a vezeték nélküli megoldások, illetve a biztonsági termékek növekedése százalékban kifejezve továbbra is kétszámjegyű volt: az Advanced Technologies üzletág 17 százalékkal 2,7 milliárd dollárra nőtt. Az otthoni hálózati termékek (Linksys) forgalma 2 százalékkal csökkent ugyanakkor.

Az örökké optimista John Chambers szerint a vevőik a nehéz időkben is költeni fognak hálózati berendezésekre, mivel a lehető leghatékonyabb működéshez és a versenyelőny megtartásához vagy megteremtéséhet szükséges a modern, fejlett infrastruktúra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról