:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 6. 14:50

Küszöbön a végleges USB 3.0 szabvány megjelenése

A két hét múlva kezdődő SuperSpeed USB Developers Conference rendezvényen adják ki a vadonatúj USB 3.0 szabvány végleges specifikációját, aminek felhasználásával a gyártók megkezdhetik saját eszközeik fejlesztését, tesztelését.

[HWSW] A két hét múlva kezdődő SuperSpeed USB Developers Conference rendezvényen adják ki a vadonatúj USB 3.0 szabvány végleges specifikációját, aminek felhasználásával a gyártók megkezdhetik saját eszközeik fejlesztését, tesztelését.

A jelenleg széleskörűen használt USB 2.0 csatolófelület maximális adatátviteli sebessége 480 megabit másodpercenként, ezt turbózhatja fel a 3.0-s szabványnál megjelenő optikai támogatás 4,8 gigabit/másodpercre. Az USB 3.0 visszamenőleg is kompatibilis lesz, tehát a jelenlegi USB 2.0 csatlakozós berendezések is használhatók lesznek az alaplapok USB 3.0 portjaival. A SuperSpeed USB által nyújtott hatalmas sávszélesség túlzásnak is tűnhet, nehéz lenne jelenleg felsorolni olyan nyomtatót vagy szkennert, melynek szüksége lenne ekkora sebességre, azonban a nagyfelbontású tartalmak, többek között a Blu-ray és a HD DVD terjedésének köszönhetően 2010-re már igényelhetnek a jelenleginél gyorsabb kapcsolatokat.

Jelenleg a legsebesebb egyszerűen megoldható csatlakozást a 800 megabit/s-ra képes FireWire nyújtja, ennek is készül már a következő változata: a Firewire S1600 és S3200 az eddigi jelölési rendszernek megfelelően másodpercenként 1,6 vagy 3,2 gigabit adat továbbítását teszi lehetővé. A szabványalkotók ezzel együtt készen állnak arra, hogy a Firewire interfészt a jövőben még tovább gyorsítsák, így belátható időn belül 6,4 gigabit/másodpercig emelkedhet a rendszer áteresztőképessége.

Korábban az Intel versenytársai, köztük az AMD, a VIA és az NVIDIA azzal vádolták meg a legnagyobb chipgyártót, hogy szándékosan akadályozzák a konkurenciát az USB 3.0 specifikáció részleteinek visszatartásával, ezért egy időre még az is felmerült, hogy két rivális szabvány versenyez majd egymással. A kisebb cégek végül mind beálltak az Intel mögé, így viszonylag hamar megszülethetett a végleges USB 3.0 szavány, amely várhatóan 2009-ben bukkan fel először a piacon kapható eszközökben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.