Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 6. 12:49

Már a WPA-val védett Wi-Fi hálózatok sem biztonságosak?

Biztonsági szakértők a jövő heti PacSec konferencián fogják bemutatni azt a módszert, amivel részben feltörték a Wi-Fi hálózatok titkosítására szolgáló WPA (Wi-Fi Protected Access) protokollt.

[HWSW] Biztonsági szakértők a jövő heti PacSec konferencián fogják bemutatni azt a módszert, amivel részben feltörték a Wi-Fi hálózatok titkosítására szolgáló WPA (Wi-Fi Protected Access) protokollt.

Erik Tews és Martin Beck módszere a TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) feltörésén alapul. Erről protokollról már jó ideje tudni lehetett, hogy feltörhető, azonban korábban a biztonsági szakértők azt hitték, hogy a 128 bites RC4 titkosítással védett kulcs megtalálásához a szótármódszerre, vagyis sokféle, de értelmes, vagyis egy szótárban valószínűleg szereplő kulcsszó végigpróbálására van szükség, ami záros időn belül csak aránytalanul nagy erőforrással valósítható meg. A most felfedezett eljárás azonban nem a szótár-módszeren alapul.

Tews és Beck rájöttek, hogyan tudnak egy WPA protokollt használó routerből nagy mennyiségű forgalmat a saját gépükre irányítani: minél több titkosított adat áll a kódtörők rendelkezésére, annál hamarabb találják meg a kulcsot. Maga a kódtörés egyébként egy új matemetikai módszeren alapul, ami lehetővé teszi, hogy a korábbi módszereknél sokkal gyorsabban, mindössze pár perc alatt célt érjenek. Tews és Beck szerint mindössze negyed órára van szükségük ahhoz, hogy a Wi-Fi routertől egy adott PC felé küldött forgalmat teljes egészében le tudjanak hallgatni, illetve arra is képesek a WPA feltörésével, hogy ezt a forgalmat meghamisítsák.

A vezeték nélküli hálózatok védelmére használt WEP (Wired Equivalent Privacy) viszonylag gyorsan "elesett", hackerek elég hamar rámutattak az algoritmus gyengeségére, ezért ma már a szakértők nem is tekintik biztonságosnak a WEP-et. Úgy tűnik, a 2002-ben elfogadott WPA szabvány is a WEP sorsára jutott, így a 2004 óta létező WPA2 most az egyetlen biztonságos "menedék", ezen még nem sikerült fogást találni. A Tews és Beck által kidolgozott támadás sem működik WPA2 protokollt használó vezeték nélküli hálózatokon.

Az RSA által nemrégiben elvégzett felmérés szerint a WPA ma már leváltotta a WEP-et és a legtöbb Wi-Fi hálózatot már ellátták ilyen védelemmel. Párizsban a nyilvánosan megtalált vezeték nélküli hálózatok közel háromnegyedét védte WPA, Londonban 48 százalék, New Yorkban pedig 49 százalék volt az arányuk. Az üzleti felhasználóknak szintén egyre nagyobb hányada védi vállalati vezeték nélküli hálózatát WPA vagy WPA2 titkosítással.

A ma kapható és jelenleg használatban levő Wi-Fi eszközök lényegében kivétel nélkül képesek a WPA2 használatára, így minden körülmények között ajánlott ennek bekapcsolása, illetve alkalmazása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról